Ειδήσεις Υγείας

Πονόλαιμος και το καλοκαίρι; Δείτε τι να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας

Μπορεί ο πονόλαιμος να έχει συνδεθεί με το χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται και μας ταλαιπωρεί και το καλοκαίρι, στερώντας πολύτιμες στιγμές από τις διακοπές και τις στιγμές χαλάρωσης.

Ο πονόλαιμος, βάσει ερευνών, διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες, όσο δηλαδή η μέση διάρκεια παραμονής σε ένα νησί. Ένα κακό σενάριο είναι να κάνει την εμφάνισή του από την πρώτη μέρα των διακοπών μας και να μας ταλαιπωρήσει για όλη τη διάρκεια των διακοπών μας.

Αιτίες

Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του πονόλαιμου το καλοκαίρι είναι τα παγωμένα υγρά, η χρήση των κλιματιστικών, τα παγωτά, οι ιοί, οι εναλλαγές θερμοκρασίας από την ζέστη στο κρύο και το αντίστροφο και η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, η οποία είναι πιο έντονη κατά το καλοκαίρι.

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την κατάποση, η βραχνάδα της φωνής  φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (αγκάθια), ξερόβηχας (αίσθηση ξηρότητας) κτλ

Τι να κάνετε για να μην χαλάσει ο πονόλαιμος τις διακοπές σας

Ο γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κ. Στάθης Σκληρός  εφιστά την προσοχή στην άσκοπη χρήση των αντιβοτικών και δίνει απλές κινήσεις που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση πονόλαιμου και να βοηθήσουν τον οργανισμό στην αντιμετώπιση.

Λήψη άφθονων υγρών (νερό, και ροφήματα): Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό.

Αποφύγετε τα παγωμένα νερά και ποτά. Προτιμήστε την κατανάλωση του σε δροσερές θερμοκρασίες και όχι παγωμένα.

• Προτιμήστε φρέσκους χυμούς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ώστε να αποκτήσετε καλύτερη άμυνα απέναντι στις ιώσεις.

• Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι ακουμπώντας τα, μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.

Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε. Δώστε στον οργανισμό τα περιθώρια να αναρρώσει και να δεχτεί την όποια θεραπεία.

Πότε να επισκεφτείτε το γιατρό

Ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και είναι μεγαλύτερης διάρκειας από μια εβδομάδα

Ο πονόλαιμος υποχωρεί και εμφανίζεται και πάλι μετά από ένα διάστημα

Η κατάποση γίνεται με δυσκολία

Ο πονόλαιμος συνοδεύεται και από υψηλό πυρετό

Έχετε επίπονο πονόλαιμο, που συνοδεύεται από νυχτερινή έντονη εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες

Έχετε παρατεταμένη βραχνάδα (πάνω από 3 εβδομάδες) ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας
Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή για να απαλλαγείτε από τον πονόλαιμο και να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε με ποια φυτά θα διώξετε τα κουνούπια

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close