ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Που μπορείτε να κάνετε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μετά την απεργία στον ιδιωτικό τομέα!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, μετά τη μη ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος από τον υπουργό Υγείας να διαγραφεί το χαράτσι των 55 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2018.

Ο κλάδος δεν θα δέχεται πλέον τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει στον ιδιωτικό τομέα να πληρώνει το 85% της αξίας της εξέτασης αφού το 15% που αποτελεί τη νόμιμη συμμετοχή των ασθενών δεν θα εισπράττεται από τους εργαστηριακούς γιατρούς στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς.

διαγνωστικά κέντρα

Όμως στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει μεταξύ υπουργού Υγείας και διαγνωστικών κέντρων, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι όσοι ασφαλισμένοι πληρώσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις με χρήματα από την τσέπη τους δεν θα τα πάρουν από τον ΕΟΠΥΥ καθότι δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας: «Υπ.Υγείας: Δεν θα δώσει ο ΕΟΠΥΥ τα χρήματα για εξετάσεις που θα πληρώσουν οι ασθενείς στα διαγνωστικά κέντρα! Νέο μπάχαλο»

Γεγονός βέβαια που δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι δε γνωρίζουν πια τι πρέπει να πράξουν.
Να σημειωθεί πάντως ότι στο παρελθόν σε ανάλογες κινητοποιήσεις παρόχων του ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα είχαν δοθεί κανονικά στους ασφαλισμένους έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στο δημόσιο

Πάντως όσοι δεν διαθέτουν τα κονδύλια για να πληρώσουν τις εξετάσεις με χρήματα από την τσέπη τους, ή δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα τους τα επιστρέψει ο ΕΟΠΥΥ, μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις στις δημόσιες μονάδες υγείας.
Δηλαδή στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα πολυϊατρεία όπως είναι τα παλιά ΠΕΔΥ.

διαγνωστικά κέντρα

Όμως οι ουρές αναμονής είναι πάντοτε πολλών εβδομάδων και υπό κανονικές συνθήκες. Άλλωστε όπως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε, ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος των ασφαλισμένων γι αυτό και υπάρχει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Γι αυτό και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων Νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας όπου οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

διαγνωστικά κέντρα

Την κατάσταση αυτή προέβλεψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και για αυτό το λόγο ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει τις διαδικασίες των επισκέψεων στις δημόσιες μονάδες, ώστε οι ασθενείς να κάνουν δωρεάν τις διαγνωστικές εξετάσεις τους ακόμη και στα απογευματινά ιατρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαγνωστικά Κέντρα: Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ!

Όλη η αλήθεια για τα 30 εκατ. ευρώ που έταξε ο υπουργός Υγείας στα διαγνωστικά κέντρα για να σταματήσουν την απεργία!

ΕΟΠΥΥ: Το νέο όριο δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις! Πόσα χρήματα θα δοθούν το 2019

Σχετικά Άρθρα

Back to top button