Επιχειρηματικά ΝέαΦάρμακα

Πράσινο φως από την Κομισιόν για φάρμακο που χτυπά το Λέμφωμα Hodgkin!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το Nivolumab της Bristol-Myers Squibb για τη Θεραπεία Ενηλίκων Ασθενών με Υποτροπιάζον ή Ανθεκτικό Κλασσικό Λέμφωμα Hodgkin μετά από Αυτόλογη Μεταμόσχευση Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων και Θεραπεία Με Brentuximab Vedotin.

Πρόκειται για τον πρώτο και μοναδικό αναστολέα του PD-1 που έχει εγκριθεί για αιματολογική κακοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έγκριση βασίστηκε στο συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης, όπως καταδείχθηκε από δεδομένα μίας ενιαίας ανάλυσης δύο μελετών, της CheckMate -205 και της CheckMate -039.
Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί την έκτη έγκριση για το Nivolumab στην ΕΕ σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε λιγότερο από δύο χρόνια, γεγονός που καθιστά το φάρμακο ιδιαίτερα σημαντικό για τους χρονίως πάσχοντες.

Τα ευχάριστα νέα για τους ασθενείς ανακοίνωσε η Bristol-Myers Squibb μετά το πράσινο φως που πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Nivolumab.

Η έγκριση αυτή επιτρέπει την επέκταση της εμπορικής κυκλοφορίας του Nivolumab για το υποτροπιάζον ή ανθεκτικό cHL και στα 28 Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.
Η έγκριση βασίζεται σε μία ενιαία ανάλυση των δεδομένων από τη μελέτη Φάσης 2 CheckMate -205 και τη μελέτη Φάσης 1 CheckMate -039, οι οποίες αξιολογούν ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό cHL μετά από ASCT και θεραπεία με brentuximab vedotin.

Στο υποσύνολο των ασθενών στον πληθυσμό αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας (n=95), το κύριο καταληκτικό σημείο του ποσοστού αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) όπως αξιολογήθηκε από μία ανεξάρτητη επιτροπή ακτινολογικής επανεξέτασης ήταν 66% (95% CI: 56-76, 63/95 ασθενείς).

Το ποσοστό των ασθενών με πλήρη ανταπόκριση ήταν 6% (95% CI: 2-13, 6/95 ασθενείς), και το ποσοστό των ασθενών με μερική ανταπόκριση ήταν 60% (95% CI: 49-70, 57/95 ασθενείς).
Στους 12 μήνες, το ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν 57% (95% CI: 45-68).

Το Nivolumab συσχετίζεται με προειδοποιήσεις και προφυλάξεις που περιλαμβάνουν σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό: πνευμονίτιδα, κολίτιδα, ηπατίτιδα, νεφρίτιδα και νεφρική δυσλειτουργία, ενδοκρινοπάθειες, εξάνθημα, καθώς και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, αντιδράσεις στην έγχυση και επιπλοκές της αλλογενούς μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (HSCT) σε cHL μετά από Nivolumab.

Ο Emmanuel Blin, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της Bristol-Myers Squibb, σχολίασε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτή την έγκριση του Nivolumab και για τη σημασία της για τους ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό κλασσικό λέμφωμα Hodgkin μετά από αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και θεραπεία με brentuximab vedotin, καθώς σηματοδοτεί τον πρώτο και το μοναδικό αναστολέα του PD-1 που λαμβάνει έγκριση στην ΕΕ για αιματολογική κακοήθεια.

Πρόκειται, επίσης, για τον δεύτερο ανοσο-ογκολογικό παράγοντα της Bristol-Myers Squibb που λαμβάνει έγκριση στην ΕΕ για καρκίνο του αίματος μέσα σε μόλις έξι μήνες».

«Ως εν ενεργεία αιματολόγος, έχω αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαχείρισης του κλασσικού λεμφώματος Hodgkin και την ανάγκη που υφίσταται στους ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία στο παρελθόν», είπε ο Andreas Engert, M.D., επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Παθολογίας, Αιματολογίας και Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία και συμπλήρωσε:

«Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό το γεγονός ότι, με τη σημερινή έγκριση του Nivolumab για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό κλασσικό λέμφωμα Hodgkin μετά από αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και θεραπεία με brentuximab vedotin στην ΕΕ, διαθέτουμε πλέον μία εντελώς νέα θεραπευτική προσέγγιση που έχει επιδείξει εντυπωσιακά ποσοστά ανταπόκρισης και διάρκεια ανταπόκρισης σε αυτόν το δύσκολα αντιμετωπίσιμο πληθυσμό».

Στην ενιαία ανάλυση των δεδομένων από τις μελέτες CheckMate -205 και CheckMate -039, ο μέσος χρόνος έως την εμφάνιση ανταπόκρισης ήταν 2,0 μήνες (εύρος 0,7-11,1), και, στους ανταποκριθέντες, η ανταπόκριση διατηρήθηκε με την πάροδο του χρόνου για διάμεσο χρονικό διάστημα 13,1 μηνών (95% CI: 9,5-NE, εύρος 0,0+, 23,1+).

Σταθερή νόσος παρατηρήθηκε στο 23% των ασθενών. Σε ανάλυση που ακολούθησε στους 80 ασθενείς της ομάδας Β της μελέτης CheckMate -205, βρέθηκε ότι 37 ασθενείς δεν είχαν καμία ανταπόκριση στην προηγούμενη θεραπεία με brentuximab vedotin.
Ανάμεσα σε αυτούς τους 37 ασθενείς, η θεραπεία με το Nivolumab είχε ως αποτέλεσμα ORR 59,5% (22/37), και η διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης ήταν 13,14 μήνες.

Η ασφάλεια του Nivolumab στο cHL αξιολογήθηκε σε 263 ενήλικες ασθενείς από τις μελέτες CheckMate -205 (n=240) και CheckMate -039 (n=23). Ανάμεσα στους ασθενείς αυτούς (συνολικός πληθυσμός ασφάλειας: n=263), σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα (AE) παρουσιάστηκαν στο 21%.

Οι πιο συχνές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ΑΕ (που αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον 1% των ασθενών) ήταν αντίδραση σχετιζόμενη με την έγχυση, πνευμονία, υπεζωκοτική συλλογή, πυρεξία, εξάνθημα και πνευμονίτιδα.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (που αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον 20% των ασθενών) ήταν κόπωση (32%), λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (28%), πυρεξία (24%), διάρροια (23%) και βήχας (22%).
Στο 23% των ασθενών πραγματοποιήθηκε καθυστέρηση στη χορήγηση της δόσης λόγω ενός AE, ενώ 4,2% των ασθενών διέκοψαν τη θεραπεία λόγω AE.

Έξι από τους 40 ασθενείς κατέληξαν λόγω επιπλοκών της αλλογενούς HSCT μετά από το Nivolumab, και αυτοί οι 40 ασθενείς είχαν μία διάμεση παρακολούθηση μετά από επακόλουθη αλλογενή HSCT 2,9 μηνών (εύρος: 0-22).

Πως χτυπά το Κλασσικό Λέμφωμα Hodgkin

Το λέμφωμα Hodgkin (HL), επίσης γνωστό ως νόσος Hodgkin, είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, τα οποία αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώθηκαν σχεδόν 12.200 νέες περιπτώσεις και 2.600 θάνατοι το 2012 ως αποτέλεσμα του HL. Η νόσος διαγιγνώσκεται συχνότερα στην πρώιμη ενήλικη ζωή (ηλικίες 20-40) και στην όψιμη ενήλικη ζωή (ηλικίες άνω των 55 ετών). Το κλασσικό λέμφωμα Hodgkin είναι ο πιο συχνός τύπος HL και αποτελεί το 95% των περιπτώσεων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button