ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σχέδιο καταπολέμησης των ρευματικών παθήσεων από το υπ.Υγείας!

Κοντά στους 8 μήνες χρειάστηκε το ΚΕΣΥ για να εγκρίνει το σχέδιο δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση των ρευματικών παθήσεων. ‘Ένα σχέδιο το οποίο διαμορφώθηκε από κοινού από τη θεσμική Επιστημονική Ρευματολογική Εταιρεία (ΕΡΕ) και όλες τις Ενώσεις Ρευματοπαθών της χώρας.

Ακολουθεί και τυπικά η υπογραφή του υπουργού υγείας ώστε να εκδοθεί και η σχετική Υπουργική Απόφαση.
Στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν οι μικτές επιτροπές (ιατροί, ασθενείς, θεσμικοί παράγοντες και ειδικοί) του Εθνικού Συμβουλίου για τις «Ρευματικές Παθήσεις», ώστε να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες και να αρχίσουν να υλοποιούνται οι δράσεις.

Στόχος των ειδικών είναι να υπάρξει ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των επιπτώσεων των Ρευματικών Παθήσεων, των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς και όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό με τελικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από ρευματικές παθήσεις ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι διάφορες παθήσεις υποδιαγιγνώσκονται επειδή οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να επισκεφθούν ειδικό ρευματολόγο.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ρευματολογίας εάν κάποιος παρουσιάσει ένα από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθεί ρευματολόγο.

1. Αρθραλγία (πόνος στις αρθρώσεις)

2. Αρθρίτιδα

3. Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από φλεγμονή στα μάτια

4. Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από εξάνθημα στο δέρμα

5. Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από πόνο στη μέση

6. ∆υσκαμψία στο σώμα ή τις αρθρώσεις

7. Πόνους στον αυχένα, στο θώρακα, στη μέση ή στη λεκάνη

8. Πόνο στις αρθρώσεις που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών

9. Πόνο στους μυς που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών

10. Πόνο στα οστά που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε ένα ρευματικό νόσημα.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι Ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000 -13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1.000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φλεγμονώδεις νόσοι των αρθρώσεων: Έρχονται νέες θεραπείες

Ρευματικές παθήσεις: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

SOS από τους ασθενείς με ρευματοπάθειες στην Ελλάδα

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button