ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

«Πράσινο φως» και στην Ελλάδα για ιατρική χρήση κάνναβης! Τι αποφάσισε το υπ.Υγείας

Ειδικότερα έπειτα από πόρισμα ειδικών επιστημόνων που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και παρουσιάζει τις ευνοϊκές πλευρές της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση της για ιατρικούς σκοπούς και για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Εργασίας που είχε συσταθεί προκειμένου να εκπονήσει πόρισμα για την ιατρική χρήση της κάνναβης, έκανε αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να καταθέσει προτάσεις για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι:

• Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού.

• Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α. ) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφοδος ελεγκτών στον ΕΟΦ για τα φάρμακα! Τι πήραν μαζί τους

Σχετικά Άρθρα

Back to top button