Ειδήσεις Υγείας

Πρήξιμο στην κοιλιά: Ποιες παθήσεις φανερώνουν

Μπορεί απλά να οφείλεται σε κάποια τροφή ή στο έντονο στρες, ωστόσο μπορεί να υποκρύπτει και κάτι πιο σοβαρό, ιδίως όταν το σύμπτωμα επιμένει για πολύ καιρό.

Μάθετε αναλυτικά σε ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να οφείλεται το πρήξιμο που δεν υποχωρεί:

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στην απουσία από το έντερο ενός ενζύμου που λέγεται λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή όταν πίνουν γάλα ή καταναλώνουν άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα τότε εμφανίζουν φούσκωμα στην κοιλιά.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία χρόνια πάθηση που οφείλεται σε λειτουργική διαταραχή του εντέρου χωρίς να υπάρχει παθολογική βλάβη. Συνήθως παρπουσιοάζεται με φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς και έντονο πόνο.


Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο  είναι ένα σύνολο ψυχολογικών, σωματικών και συναισθηματικών διαταραχών και συμβαίνει στις γυναίκες κάθε μήνα πριν από την περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό σύμπτωμα το πρήξιμο στην κοιλιά.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθολογικές καταστάσεις ή να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διατροφής και του τρόπου ζωής. Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, νερού και καλίου, η έλλειψη φυσικής άσκησης και ορισμένα φάρμακα μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνισή της.

Τι μπορείτε να κάνετε

Περιορίστε το αλάτι και αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας.

Αποφεύγετε συνήθειες που προκαλούν κατάποση αέρα, όπως οι τσίχλες, το κάπνισμα, η γρήγορη κατάποση φαγητού και η ομιλία κατά τη διάρκεια που μασάτε.

Καλό είναι να μην πίνετε ανθρακούχα ποτά τα οποία παγιδεύουν αέρα στο στομάχι και ευθύνονται για το φούσκωμα της κοιλιάς και προτιμήστε αφεψήματα μέντας και τζίντζερ που βοηθούν στην καταπολέμηση του πρηξίματος και στην πέψη. Π

Αν διαπιστώσετε ότι το γάλα σας προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις προτιμήστε την κατανάλωση γάλακτος χωρίς λακτόζη.

Αν το πρήξιμο στην κοιλιά οφείλεται στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο μπορεί να αποφευχθεί με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button