Ειδήσεις Υγείας

Πρήξιμο στον λαιμό: Ποιες παθήσεις μπορεί να κρύβει;

Το πρήξιμο στο λάρυγγα μπορεί να είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, εάν προκύψει ξαφνικά και επηρεάζει σημαντικά την ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνεται  συνήθως όταν υπάρχει ερεθισμός, ή τραυματισμός στον λαιμό.

Πιθανές αιτίες

Οι ένοχες αιτίες που ενοχοποιούνται για το πρόβλημα αυτό είναι:

Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα

 

 

 

 

 

Ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος, είναι κοινές αιτίες αυτής της πάθησης. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από την εισπνοή καπνού, ή τον επαναλαμβανόμενο εμετό.

Συνάχι

 

 

 

 

 

 

Μερικές φορές, το συνάχι που ενδεχομένως να μην εξέλθει από την μύτη, αλλά να κατέβει προς τα πίσω μέσω του λαιμού, μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό.  Η φλεγμονή που προκύπτει από τον ερεθισμό προκαλεί και πρήξιμο στον λαιμό.

Βρογχοκήλη

 

 

 

 

 

 

Μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής λόγω αυτοάνοσων μηχανισμών, ή λοιμώξεων, αλλά και από μάζες (όπως οζίδια) στον λαιμό.

Αναφυλαξία

 

 

 

 

 

 

Η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.  Ορισμένες τροφές και φάρμακα είναι μεταξύ των πιο κοινών ερεθιστικών παραγόντων.

Ροχαλητό

Τι φανερώνει για την υγεία το ροχαλητό

 

 

 

 

 

Το ροχαλητό συμβαίνει όταν οι ιστοί στο λαιμό γίνονται ασυνήθιστα χαλαροί κατά τη διάρκεια του ύπνου και στη συνέχεια δονούνται λόγω της ροής του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Σε πολλούς ανθρώπους που ροχαλίζουν πολύ δυνατά εμφανίζεται πρήξιμο στον λαιμό το πρωί.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 

 

 

 

 

 

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί χημική βλάβη στον ιστό του λαιμού, που με την σειρά της προκαλεί φλεγμονή και οδηγεί σε πρήξιμο στον λαιμό.

Άγχος

 

 

 

 

 

 

Ψυχικές παθήσεις, όπως το άγχος, μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση ότι ο λαιμός είναι πρησμένος. Συνοδεύεται από άλλα σωματικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία και ακόμη και πόνο στο στήθος.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button