Πολιτική Υγείας

Πραγματικότητα η Γέννηση Παιδιών από Μητέρες με Ιστορικό Καρκίνου!

Σε τρία μείζονα θέματα αναφέρθηκε ο Μαιευτήρας -Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών IVFAthens Center, σε συνέντευξη τύπου, καλύπτοντας τις συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της υπογονιμότητας και των δυσκολιών που ανακύπτουν ειδικότερα για γυναίκες μετά από μαστεκτομή ή ιστορικό καρκίνου.
Συγκεκριμένα, ο Δρ Βασίλης Αθανασίου παρουσίασε δυο ιδιαίτερες περιπτώσεις γυναικών με ειδικά προβλήματα λόγω ιστορικών καρκίνου: Η πρώτη αφορά σε μια 19χρονη κοπέλα, η οποία παρουσίασε καρκίνο και πριν ξεκινήσει την θεραπεία καταψύχθηκε ο ωοθηκικός της ιστός ώστε σε κάποια άλλη φάση της ζωής της να είναι σε θέση να τον χρησιμοποιήσει για να φέρει στον κόσμο το δικό της παιδί.
Ο Δρ Βασίλης Αθανασίου τόνισε ότι:
”όντας πρωτοπόροι στην κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού θέλουμενα δώσουμε ελπίδα σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπευτική αγωγή. Ήδη έχουν γεννηθεί 22 παιδιά σε όλο τον κόσμο από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού”.
Στη δεύτερη περίπτωση, μια ιατρός 37 ετών που υπέστη μαστεκτομή λόγω καρκίνου, σήμερα, ακολουθώντας την μέθοδο του φυσικού κύκλου και κρυοσυντήρηση των γονιμοποιημένων ωαρίων της, περιμένει τα δίδυμα παιδιά της.
Ο Δρ Βασίλης Αθανασίου επισημαίνει ότι: ”ακολουθήσαμε την εναλλακτική λύση της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο και δεν δώσαμε φάρμακα γιατί στις περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο, η λήψη ορμονών και ειδικά των οιστρογόνων είναι απαγορευτική”.
Από την πλευρά της, η Δρ Μαρία Σακελλαρίου κλινικός εµβρυολόγος του IVF Athens Center απάντησε στο ερώτημα που απασχολεί τελευταία την σχετική ειδησεογραφία για το εάν τα παιδιά που γεννιούνται από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι υγιή.

Η Δρ Μαρία Σακελλαρίου αναφέρθηκε σε δύο πρόσφατες μελέτες που αποδεικνύουν περίτρανα ότι είναι υγιέστατα τα παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση.Η πρώτη παρουσίαση αναφέρθηκε στα αποτελέσματα Σκανδιναβικής μελέτης που έγινε από κοινού και τις τρείς χώρες, Δανία, Φιλανδία και Σουηδία και για τη χρονική περίοδος 1982 – 2007.
Μελετήθηκε η υγεία 92.809 παιδιών που γεννήθηκαν από IVF (61.547 μονήρης και 31.262 πολύδυμες κυήσεις) και συγκρίθηκαν με 382.705 παιδιά που γεννήθηκαν από φυσική σύλληψη (373.196 μονήρης και 9.509 πολύδυμες κυήσεις).Ανιχνεύθηκαν 143 παιδιά με εμφάνιση καρκίνου μετά από IVF (19/1000)και 623 παιδιά στο γενικό πληθυσμό (18/1000), ενώ η πιο συχνή μορφή καρκίνου ήταν η λευχαιμία που εμφανίσθηκε σε 6/1000 παιδιά από IVF έναντι 5/1000 στο γενικό πληθυσμό.
Τα στοιχεία της μελέτης συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες ότι δεν υπάρχει αύξηση εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά ή τους έφηβους από IVF. Η δεύτερη και πιο εμπεριστατωμένη μελέτη έρχεται από την Αγγλία και είναι ιδιαίτερα σημαντική,αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ για παιδιά που γεννήθηκαν από τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής . Η εργασία βασίσθηκε σε στοιχεία της HFEA (HFEA, HumanFertilization &;Embryology Authority) από το 1992 έως το τέλος του2008 (17 έτη) και περιλάμβανε τη γέννηση 106.381 παιδιών μετά από οποιαδήποτε τεχνική Υ.Α.
Να σημειωθεί ότι, το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2007, μετά από πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση των συνεργατών του στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του, ήταν να ολοκληρώσει ένα όραμα: το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών να αποτελέσει κοιτίδα ελπίδας και χαράς, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα ζευγάρια να βιώσουν το θαύμα της ζωής, το θαύμα της γέννησης του δικού τους παιδιού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button