Ειδήσεις Υγείας

Όταν γεννιέσαι σε λάθος σώμα…

Πριν από τρεις εβδομάδες πραγματοποιήθηκε η αλλαγή φύλου από άντρα σε γυναίκα  σε ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε 22χρονο από την Αθήνα, ύστερα από δύο χρόνια ψυχιατρικής παρακολούθησης και αφού προηγήθηκε το καλοκαίρι επέμβαση θηλυκοποίησης προσώπου.
Η επέμβαση διήρκεσε πέντε ώρες και η ασθενής νοσηλεύτηκε δύο ημέρες ανέφερε  ο πλαστικός χειρουργός Πρόδρομος Παπαϊωάννου, ο οποίος πραγματοποίησε την αλλαγή φύλου.

Μπορεί  η επιστήμη να κάνει θαύματα σε αυτό το τομέα αλλά η κοινωνική απομόνωση του ατόμου που επιθυμεί να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου είναι ένα φαινόμενο που ακόμα παρατηρείται, όσο “προχωρημένη” κι αν θέλει να δείχνει η σύγχρονη κοινωνία. Δεν είναι λίγες οι φορές επισημαίνουν οι επιστήμονες που τα άτομα αυτά  συχνά χάνουν την οικογένειά τους, τους φίλους τους, ή ακόμα και τη δουλειά τους.

Διαδικασία χρονοβόρα, επίπονη και καθόλου φθηνή

Ένα από τα “εμπόδιο” που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να αλλάξουν φίλο είναι εκτός των άλλων  το υψηλό κόστος της επέμβασης αλλά και της ορμονοθεραπείας.

Έτσι στους άνδρες που θέλουν να γίνουν γυναίκες χορηγούνται οιστρογόνα  (δηλαδή γυναικείες ορμόνες) και άλλες ουσίες που εμποδίζουν την παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία υπάρχει μεν στις γυναίκες σε μικρές ποσότητες, όμως είναι ανδρική ορμόνη που ευθύνεται για την τριχοφυία και τη μεγαλύτερη μυική μάζα των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες.

“Στην Αθήνα έχουν γίνει λίγες επεμβάσεις αλλαγής φύλλου. Παλιότερα τέτοιες επεμβάσεις γίνονταν στην Καζαμπλάνκα και μετά στο Λονδίνο. Έχω αντιμετωπίσει στην Αθήνα δυο περιστατικά που χειρουργήθηκαν στο Λονδίνο από άλλους συναδέλφους και στη συνέχεια παρουσίασαν προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή έχω δέκα άτομα που παρακολουθώ και είναι υποψήφιοι για αλλαγή φύλου και επίσης κάθε μήνα έχω 2-3 νέα περιστατικά που ενδιαφέρονται να κάνουν επέμβαση.

Ήδη τον τελευταίο χρόνο ανακοίνωσε ο ειδικός έχω κάνει επεμβάσεις μαστεκτομής σε τρεις γυναίκες υποψήφιες για αλλαγή φύλου γιατί στις γυναίκες ξεκινάμε από το στήθος και μετά γίνεται η ανακατασκευή πέους που είναι κάτι δύσκολο και περίπλοκο”.

Πάντως η  επέμβαση αλλαγής φύλου δεν είναι κάτι απλό καθώς για να μπορέσει να υποβληθεί κάποιος σε αυτή θα πρέπει να έχει διαγνωστεί από ψυχίατρο ότι παρουσιάζει διαφυλική διαταραχή, η οποία είναι μια ψυχιατρική οντότητα, και θα πρέπει να παρακολουθείται εκτός από ψυχίατρο και από μια ομάδα γιατρών, όπως ενδοκρινολόγο, γυναικολόγο, όταν πρόκειται να αλλάξει φύλο από γυναίκα σε άντρα, και από πλαστικό χειρουργό και να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

Παράλληλα οι βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη της ορμονικής θεραπείας είναι:

να είναι το άτομο άνω των 18 ετών, να γνωρίζει τι προσφέρει η θεραπεία με ορμόνες καθώς και τις πιθανές επιπλοκές ή προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν, να υπάρχει καταγεγραμμένη διαβίωση στο άλλο φύλο για τουλάχιστον τρεις μήνες ή να έχει διενεργηθεί ψυχοθεραπεία για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Τι γίνεται σε  άλλες χώρες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι οι αρχές:
• οφείλουν να επιτρέπουν στα άτομα να προβαίνουν σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου
• οφείλουν να αναγνωρίζουν νομικά την αλλαγή φύλου των ατόμων αυτών και το δικαίωμά τους να συνάπτουν γάμο με άτομα του αντίθετου φύλου.

Ωστόσο, στα περισσότερα κράτη μέλη προβλέπονται αυστηροί όροι για την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης αλλαγής φύλου.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, απαιτείται προηγουμένως έγκριση από πενταμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν δύο ιατροί και ένας δικηγόρος.
Επίσης  τέσσερα κράτη μέλη (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Λεττονία και Μάλτα) δεν αναγνωρίζουν ακόμη με νόμο την αλλαγή φύλου ούτε το δικαίωμα σύναψης γάμου.
Εννέα κράτη μέλη προβλέπουν αυστηρούς όρους για όσους επιθυμούν να αλλάξουν το μικρό τους όνομα, όπως προσκόμιση αποδεικτικών ιατρικών εγγράφων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button