Ειδήσεις Υγείας

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Παράγοντες κινδύνου και μέτρα πρόληψης

Η προ εκλαμψία είναι μια άκρως ανησυχητική κατάσταση που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη! Μάλιστα αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσματα τόσο για την μέλλουσα μανούλα όσο και για το έμβρυο.

Η προεκλαμψία είναι η αυξημένη πίεση (υπέρταση) και αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα (λευκωματουρία), με ή χωρίς παθολογικά οιδήματα. Συνήθως εκδηλώνεται μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ενώ μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayo clinic δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την κατάσταση. Ωστόσο οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της είναι οι:

Η ηλικία της μέλλουσας μανούλας. Έτσι περισσότερο κινδυνεύουν να εμφανίσουν προεκλαψία όσες γυναίκες περιμένουν παιδί σε μικρή ηλικία (13-18 χρονών) ή σε ηλικία από 37 ετών και άνω.

Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι ηλικίες με τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης της πάθησης είναι 19-25 ετών.

Όσες γυναίκες κυοφορούν περισσότερα από ένα έμβρυα

 

 

 

 

 

Επίσης οι γυναίκες που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι:

Οι υπέρβαρες γυναίκες, όσες πάσχουν από διαβήτη, άσθμα, σιδηροπενική αναιμία αλλά και όσες πριν από την εγκυμοσύνη τους είχαν υπέρταση.

Τα σημάδια sos

Το πρώτο σημάδι που πρέπει να κινητοποιήσει τις εγκυμονούσες είναι η αύξηση της πίεσης και το πρήξιμο στα άκρα. Έτσι όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όταν η πίεση είναι ίση ή μεγαλύτερη από 14/9, επιβάλλεται η στενή παρακολούθησή της.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν προεκλαψία είναι:

Διαταραχές της όρασης, όπως θολή όραση, ευαισθησία στο έντονο φως ή ακόμη και προσωρινή απώλεια όρασης.
Κοιλιακό άλγος, ιδιαίτερα δεξιά στην περιοχή του ήπατος.
Ναυτία και εμετοί.
Αίσθημα ζάλης.
Μειωμένη ποσότητα ούρων.
Απότομη πρόσληψη βάρους (τυπικά πάνω από 1 κιλό την εβδομάδα).

Πιθανοί κίνδυνοι

Αν η κατάσταση δεν προληφθεί είναι πιθανό να το μωρό να γεννηθεί μικρόσωμο και λιποβαρές. Πάντως για να αποφευχθούν οι τυχόν κίνδυνοι επιβάλλεται οι μέλλουσες μανούλες να λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να παρακολουθούν συστηματικά την πίεσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι τα καλύτερα αφροδισιακά για αυξημένη λίμπιντο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button