ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προς αλλαγή το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι έρχεται

Ειδικότερα με βάση έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αλλά και του υπουργείου Εργασίας στο οποίο ανήκει η ΗΔΙΚΑ (η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση), εξετάζουν το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ όλες τις πληροφορίες που αφορούν στις διαγνωστικές εξετάσεις και διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα τα στοιχεία για το ποιες εξετάσεις εκτελούνται και ποιες όχι υπάρχουν διαθέσιμα μόνο στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και καθορίζει τη συνολική δαπάνη αλλά και τα σχετικά κουρέματα.

διαγνωστικές εξετάσεις

Άλλωστε η συνολική δαπάνη προκύπτει στον ΕΟΠΥΥ με βάση τις υποβολές από τους παρόχους (εργαστηριακούς γιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα) και τα χρήματα που διεκδικούν για εξετάσεις που πραγματοποίησαν.

Όμως με τη διαδικασία αυτή δεν είναι σαφές ποια ακριβώς είναι η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ δεν μπορεί να καταγράψει ποιες ακριβώς εκτελέστηκαν.

Είναι συχνό φαινόμενο εξάλλου είτε ένα παραπεμπτικό να μην υλοποιείται από την πλευρά του ασθενούς είτε να χρειάζεται αλλαγή μια εξέταση και στο τέλος να πραγματοποιείται άλλη.

διαγνωστικές εξετάσεις

Όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιοι, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, αυτό το περίπλοκο και ατελές σύστημα, δημιουργεί και επιπλέον δαπάνες στα φάρμακα. Δείτε ΕΔΩ τι επικρατεί μάλιστα μετά τις τελευταίες αλλαγές: “Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Νέες προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς”

Για παράδειγμα όταν ένας γιατρός χορηγήσει φάρμακα για το διαβήτη ισχυριζόμενος ότι ο ασθενής του κατά την τελευταία του εξέταση εμφάνισε υψηλές τιμές, η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να διασταυρωθεί επειδή δεν είναι διαθέσιμα στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των διαγνωστικών εξετάσεων και τα αποτελέσματά τους.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει εξοικονόμηση της δαπάνης χωρίς να επηρεαστούν οι ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στα φάρμακα υπάρχει ένα πλήρες μηχανογραφημένο σύστημα στην ΗΔΙΚΑ το οποίο καταγράφει από τις συνταγές που δίνονται από τους γιατρούς, μέχρι αυτά που εκτελούνται τελικώς στα φαρμακεία.

Οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στόχος είναι να προωθηθεί άμεσα η ενσωμάτωση των στοιχείων στην ΗΔΙΚΑ, ώστε τη νέα χρονιά να είναι πιο σαφής η δαπάνη για τα διαγνωστικά και να περιορισθούν τα κουρέματα (claw back) που έχει ζητήσει και η τρόικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πόσο κοστίζουν μαγνητική και αξονική τομογραφία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα!

Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο

Καρδιολόγοι: Ούτε τρίπλεξ δεν μπορούμε να συνταγογραφήσουμε! Πως «κουρεύτηκαν» απλές εξετάσεις για την καρδιά

ΙΣΑ προς υπ.Υγείας: Αλλάξτε τώρα το σύστημα με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Κινδυνεύουν ασθενείς

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Κουρεύτηκαν διαγνωστικές εξετάσεις με λογιστικά κριτήρια! Κινδυνεύουν ασθενείς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button