ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προς αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ οι οικογενειακοί γιατροί! Χωρίς παιδιάτρους λίγο πριν το κύμα της γρίπης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αρχική > Άρθρα > Προς αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ οι οικογενειακοί γιατροί! Χωρίς παιδιάτρους λίγο πριν το κύμα της γρίπης

Οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται για αποχώρηση από τον Οργανισμό!

Ένα βήμα πριν την αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως είναι οι περίπου 700 οικογενειακοί γιατροί που έχουν συμβάσεις με τον οργανισμό.
Γεγονός βέβαια που θα προκαλέσει σοβαρά προσκόμματα στην ήδη προβληματική εξυπηρέτηση των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα με βάση το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, οι οικογενειακοί ιατροί ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον ΕΟΠΥΥ καθώς η αποζημίωση τους μετά τον πρώτο χρόνο, μετατρέπεται με Υπουργική απόφαση που είχε ψηφίσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, από πάγια αποζημίωση με 1800 ευρώ μηνιαίως, σε αμοιβή per capital (δηλαδή ανά εγγεγραμμένο πληθυσμό).

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμβεβλημένοι παιδίατροι του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ξεπεράσει στις εγγραφές τους τα 700 παιδιά, ενώ οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί τα 1000 άτομα (ενήλικες).

Γεγονός που σημαίνει ότι η αποζημίωση για περισσότερο από 200 επισκέψεις το μήνα θα είναι κάτω από 1000 ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται απαγορευτικό από τον κλάδο για την κάλυψη των εξόδων ενός ιατρείου, δεδομένου ότι οι περισσότερες ώρες ενός ιατρείου αφιερώνονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ως εκπρόσωπος του κλάδου έχει επισημάνει το θέμα στην πρώτη συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας, αλλά το ζήτημα εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τι ζήτησαν από τον Βασίλη Κικίλια»

Και το ζήτημα είναι τους τελευταίους τρεις μήνες οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι απλήρωτοι, καθώς οι υπηρεσίες πάγωσαν τις αμοιβές τους αφού υπολογίζουν τη νέα κουρεμένη μισθοδοσία. Κάτι που φυσικά εντείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα αγανάκτησης.

Προς αποχώρηση 700 οικογενειακοί γιατροί

Μ αυτά και μ αυτά περίπου 700 ιδιώτες γιατροί που είχαν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν μαζικά από τον Οργανισμό. Κάτι που θα αφήσει χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε μια εποχή μάλιστα που ξεκινά το κύμα της γρίπης.

Το πρόβλημα συζητήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα 27 νομοί της χώρας δεν καλύπτονται από συμβεβλημένο παιδίατρο και οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εξ ολοκλήρου την επίσκεψη από την τσέπη τους. Με τις επερχόμενες παραιτήσεις περίπου 120 παιδιάτρων που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΕΟΠΥΥ, το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ προς υπ. Υγείας: Κάντε τώρα τις συμβάσεις με τους 800 γιατρούς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button