ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Προς Διακομματική Επιτροπή για την πολιτική στο φάρμακο το υπ.Υγείας! Αποκλειστικές πληροφορίες

Ειδικότερα υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνουν στο HealthReport.gr ότι ο υπουργός Υγείας προτίθεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του αυτή, καλώντας όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν ώστε να χαραχθεί μια πολιτική που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στο HealthReport.gr ότι κίνηση αυτή έχει και το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς θεωρείται πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά κίνηση “ματ” από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι στα άλλα κόμματα.

Ωστόσο φαίνεται ότι η αρχική σκέψη πηγάζει από το γεγονός ότι σήμερα η αγορά φαρμάκου βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς όσα μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει.

Είναι ενδεικτικό ότι το περιβόητο clawback η αυτόματη δηλαδή επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη, ξεπερνά το 1,1 δις για το 2017.

Χρήματα που θα πρέπει να επιστρέψουν οι εταιρείες. Και το 2018 τα πράγματα δε φαίνεται να διαμορφώνονται καλύτερα. Διαβάστε ΕΔΩ τι έρχεται: “Πόσα θα πληρώσουν σε υποχρεωτικές εκπτώσεις οι φαρμακοβιομηχανίες για το 2018! Όλες οι πληροφορίες”

Εξάλλου ούτε ο αριθμός των συνταγών έχει ελεγχθεί αλλά ούτε η ποσότητα των φαρμάκων που διακινούνται στη χώρα μας κάθε χρόνο.

Διακομματική …παγίδα

Και βέβαια αυτό το επικοινωνιακό-πολιτικό άθυρμα που φαίνεται πως έχει εμπνευστεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνει ουκ ολίγες παγίδες για τα άλλα κόμματα.

Στην πιο δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ήταν εκείνη που είχε προτείνει για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο τη δημιουργία μιας Διακομματικής Επιτροπής για την πολιτική στο φάρμακο.

Σήμερα όμως μετά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, είναι άγνωστο εάν θα μπορέσει τελικά να συμμετάσχει σε μια τέτοια διακομματική επιτροπή.

Αντίστοιχα και η ΝΔ που έχει επίσης πρώην υπουργούς της να αναφέρονται στην υπόθεση Novartis και γενικά των φαρμάκων.

Ωστόσο μια πιθανή άρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στη διακομματική επιτροπή θα αποτελούσε πολιτική ήττα και νίκη για την κυβέρνηση, αναλύουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr.

Και την ώρα μάλιστα που η υπόθεση Novartis, δε φαίνεται να είχε τα αναμενόμενα επικοινωνιακά αποτελέσματα για την κυβέρνηση, τη στιγμή που ο φάκελος εστάλη πίσω στη Δικαιοσύνη.

Πάντως έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη στα κομματικά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει έντονες διαβουλεύσεις για να αντιμετωπισθεί αυτός ο σκόπελος που αναμένεται να φέρει στην επικαιρότητα η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με νέα κριτήρια οι διορισμοί των Διοικητών στα Νοσοκομεία! Τι έρχεται

ΕΟΠΥΥ: Χάος με τις υποχρεωτικές επιστροφές του 2013 για διαγνωστικά εργαστήρια! Τι απεφάνθη το ΣτΕ

SOS από τον ΕΟΦ: Μην σπαταλάτε τις αιμοσφαιρίνες! Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις

Πόσοι χάνουν τη ζωή τους από ιατρικά λάθη! Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της «Θετικής» Λίστας Φαρμάκων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button