ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προς λουκέτο το νοσοκομείο Παπαγεωργίου;

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διατείνεται ότι έχει καταβάλει επαρκή χρήματα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, τη διαψεύδει όμως με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η διοίκηση του νοσοκομείου.

Άλλωστε το νοσοκομείο λειτουργεί στο όριο αφού δεν του έχει καταβληθεί το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης.
Το σημαντικό όμως είναι πως υπάρχει ακόμη και το σενάριο να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Άλλωστε η διοίκηση του νοσοκομείου το λέει ξεκάθαρα ότι εξακολουθεί να είναι «ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του Παπαγεωργίου».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η διοίκηση του νοσοκομείου διαψεύδει βήμα προς βήμα τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας ότι κατέβαλε τα χρήματα που έπρεπε στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αναφέρει λοιπόν η διοίκηση του νοσοκομείου: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου με το ποσό των 4.700.000 € «για την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του νοσηλευτικού ιδρύματος».

Το ποσό αυτό (όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση) αποτελεί το υπόλοιπο της επιχορήγησης για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού, η οποία είχε εγκριθεί από την αρχή του έτους 2015, συνολικού ύψους 35.000.000 €.

Ας σημειωθεί ότι το ποσό αυτό δεν καλύπτει την ετήσια μισθοδοσία του προσωπικού εξ ολοκλήρου, αλλά κατά ποσοστό 90 %, δεδομένου ότι αυτή ανέρχεται στο ποσό των 39.000.000 €.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι έχει δρομολογηθεί η αποπληρωμή «σημαντικού μέρους» των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο, ύψους 10.000.000 €. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 5 % των συνολικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο (για παρασχεθείσες σε ασφαλισμένους του υπηρεσίες), το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 210.000.000 € !

Από το ποσό αυτό το Νοσοκομείο θα διαθέσει 4.000.000 € για αμοιβές προσωπικού τρέχοντος έτους (Δεκέμβριος 2015) και με το υπόλοιπο των 6.000.000 € θα εξοφλήσει μέρος των οφειλών του προς προμηθευτές για το έτος 2013, οι οποίες για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2013 ανέρχονται στο ποσό των 11.000.000 €, επί συνόλου οφειλών 77.000.000 € έως σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου βρίσκεται αντίδικο σε 28 αγωγές για καταβολή τιμήματος από ανεξόφλητα τιμολόγια, οι οποίες εκκρεμούν στα Δικαστήρια και μπορούν να εξελιχθούν με έκδοση εκτελεστών δικαστικών αποφάσεων.

Χωρίς τρόφιμα, υλικά και μισθούς;

Παράλληλα, πολλές από τις προμηθεύτριες εταιρείες, δηλώνουν αδυναμία να παραδώσουν τα συμβατικά υλικά καθώς οι ανεξόφλητες προς αυτές οφειλές αγγίζουν τα δύο χρόνια, υποστηρίζει η διοίκηση του νοσοκομείου.
Ανησυχία όμως προκαλεί στους εργαζόμενους και το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί το σύνολο της χρηματοδότησης ούτε καν για τη μισθοδοσία.

«Η μισθοδοσία του καλύπτεται σε ποσοστό 90 %, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Ιδρυτικό του Νόμο οφείλει το Υπουργείο να την καλύπτει στο σύνολό της» υπογραμμίζει η διοίκηση του Παπαγεωργίου δημιουργώντας περαιτέρω ανησυχία στους εργαζόμενους ότι μπορεί να περάσουν γιορτές χωρίς μισθό.

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου εξυπηρετεί ετησίως 400.000 ασθενείς, καλύπτοντας το 50 % της συνολικής δραστηριότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) στην οποία ανήκει. Επομένως, σύμφωνα με τη διοίκηση, καλύπτοντας το 1 / 14 της συνολικής δραστηριότητας των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, από τη συνολική κρατική επιχορήγηση ύψους 1.025.000.000 € για το έτος 2015, θα του αναλογούσε ποσό ύψους 73.000.000 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετέλεσται το δημόσιο ΕΣΥ! Τι αλλάζει στα νοσοκομεία το 2016

Ανάστατοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ! Προς ιδιωτικοποίηση οι δημόσιες μονάδες υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button