ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Προς πλήρη φαρμακευτική κάλυψη η Ηπατίτιδα! Πως θα «εξαφανίσει» τον ιό το υπ.Υγείας

Η απόφαση αυτή διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις του γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζου στην ειδική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας περί τους 200.000 ασθενείς με Ηπατίτιδα ενώ οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν ακόμη και να εξαφανίσουν τη νόσο αφού μπορεί να φέρουν και πλήρη θεραπεία.

Ειδικότερα ο κ.Μπασκόζος στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στο στόχο που έχει τεθεί από τη χώρας μας για τον τερματισμό της ηπατίτιδας C και την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης σύμφωνα με τα όσα ορίζει η στρατηγική του Π.Ο.Υ..

Ηπατίτιδα

Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «Υποστηρίζουμε τους πέντε βασικούς τομείς παρέμβασης και τις στρατηγικές κατευθύνσεις που περιγράφονται στην παγκόσμια στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την ηπατίτιδα και στόχος μας είναι να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ανωτέρω θα καλύπτονται από το εθνικό μας σχέδιο δράσης για την ηπατίτιδα. Αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο της «μείωσης της βλάβης» στην πρόληψη όχι μόνο της ηπατίτιδας αλλά και του ιού HIV».

Πάντως το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πρόσφατα ολοκληρωμένο μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C, ενώ θα ενεργοποιήσει την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει μείωση των τιμών στα καινοτόμα φάρμακα.

«Στοχεύουμε στον τερματισμό της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα ορίζει η στρατηγική του Π.Ο.Υ.. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα που βιώνει μια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία έξι χρόνια. Τα μέτρα λιτότητας έχουν τορπιλίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας με αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ελληνικού λαού.

Αναγνωρίζουμε τα εμπόδια στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για την ηπατίτιδα όπως επίσης αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση ως αλληλένδετα μεταξύ τους και με ιδιαίτερη σημασία λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων και του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να εργαστεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση ,τον Π.Ο.Υ. και τους λοιπούς εταίρους με στόχο την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας» είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button