ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προς συμβιβασμό εργαστηριακοί γιατροί ΕΟΠΥΥ; Τι θα γίνει με τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις

Μόνο οι μισοί εργαστηριακοί γιατροί της χώρας αναστέλλουν την επίσχεση που είχαν ξεκινήσει κατά του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ και των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), επιχειρήθηκε να βρεθεί λύση μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να σταματήσει η επίσχεση που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα σε όλη τη χώρα.

Τελικώς τα μέλη της ΠΟΣΙΠΥ αποφάσισαν να διακόψουν την κινητοποίηση τους, ενώ οι σύλλογοι των εργαστηριακών γιατρών της περιφέρειας αναμένεται να αποφασίσουν εντός της εβδομάδος.

ΔΕΝ αναστέλλουν όμως οι εργαστηριακοί γιατροί της Δυτικής Ελλάδος (Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος) οι οποίοι προς ώρας συνεχίζουν κανονικά την επίσχεση.

Πάντως αποτέλεσμα της επίσχεσης των γιατρών είναι να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την τσέπη τους όλο το κόστος μιας εξέτασης και όχι μόνο τη συμμετοχή. Διαβάστε πότε ξεκίνησε η επίσχεση αλλά και όλα τα αιτήματα του κλάδου ΕΔΩ: «Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! «Μπλόκο» εργαστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα»

Προκειμένου να λυθεί η επίσχεση, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ «έδωσε» …δωράκια στους εργαστηριακούς γιατρούς ώστε να …ξεχάσουν την υποκοστολόγηση των εξετάσεων κατά μέσο όρο 43%, που έγινε τον Δεκέμβριο και έχει κάνει πολλά ιατρεία να βρίσκονται λίγο πριν το λουκέτο.

διαγνωστικά

Άλλωστε οι τιμές των εξετάσεων δεν πρόκειται να αυξηθούν ώστε να αυξηθεί και η αποζημίωση προς τους γιατρούς. Ίσια ίσα το αντίθετο. Η τρόικα και ειδικά ο επικεφαλής του τομέα της Υγείας Τζουζέπε Καρόνε περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές ακόμη και κατά 68%. Δείτε ΕΔΩ όλο το άγριο παρασκήνιο με τον τροϊκανό Καρόνε που ζητά γη και ύδωρ…: “Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας”

Βέβαια πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι περί τα τέλη Μαρτίου η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα επανεξετάσει το μέτρο των μειώσεων των τιμών που ελήφθη, κρίνοντας από το πώς θα πάει η συνολική δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων τον μήνα Ιανουάριο. Όχι βέβαια ότι αυτό σημαίνει πως θα αυξηθούν και πάλι.

Τι πήραν οι γιατροί

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) ότι ο κλάδος θα πληρωθεί τον μήνα Νοέμβριο.

Το ρευστό του ενός μηνός αναμένεται να δώσει μια πολύ μικρά ανάσα ειδικά στα μικρά εργαστήρια και ιατρεία που δεν είχαν χρήματα ούτε αναλώσιμα υλικά να αγοράσουν (αντιδραστήρια κ.λ.π.)
Το πρόβλημα της βιωσιμότητας τους όμως παραμένει…

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης
Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης

Η άλλη δέσμευση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς τους εκπροσώπους της ΠΟΣΙΠΥ ήταν πως από δω και πέρα οι πληρωμές του 2016 θα δίνονται στο 100% και όχι με την προκαταβολή που συνηθιζόταν έως σήμερα (90%) αφήνοντας για τις …καλένδες το υπόλοιπα 10%.

Ωστόσο θα προηγείται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 5% των εξετάσεων που έχει πραγματοποιήσει κάθε γιατρός και κάθε εργαστήριο ξεχωριστά για να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις οι πλασματικές εξετάσεις.

Έρχεται το νέο πλαφόν

Στο μεταξύ προκειμένου να συγκρατηθεί η συνολική δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις από τον Μάρτιο θα αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα ελέγχου.

Θα υιοθετηθεί όριο εξετάσεων σε κάθε ασθενή ανά ΑΜΚΑ ενώ ταυτόχρονα θα ισχύσουν και τα προηγούμενα μέτρα που έθεταν αριθμητικό όριο συνταγογράφησης στους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά πως κόβονται οι εξετάσεις ανά ασθενή και ανά ΑΜΚΑ: «Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί».

Ο συνδυασμός των δύο μέτρων αναμένεται να περιορίσει την προκλητή ζήτηση ευελπιστεί το υπουργείο Υγείας, αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένες συνταγογραφικές και θεραπευτικές οδηγίες πριν ένας ασθενής υποβληθεί σε μία εξέταση.

Τι θα κάνουν οι γιατροί

Στο μεταξύ όμως μετά τα νέα δεδομένα οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών αλλά και των κέντρων αναμένεται να συνεδριάσουν για να καθορίσουν το μέλλον της επίσχεσής τους.

διαγνωστικές εξετάσεις
Όπως λέει στο HealthReport.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ  Άννα Μαστοράκου: «Θα συνεδριάσουν όλα τα όργανα και οι ενώσεις των γιατρών ανά τη χώρα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Κάθε περιοχή θα κρίνει και τις εξελίξεις και θα καθορίσει τη στάση της».

Πάντως προς τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και πάλι ο περιβόητος Τζουζέπε Καρόνε της τρόικας προκειμένου να ελέγξει όλη την πορεία των μέτρων του τομέα της Υγείας ενώ όπως κάθε φορά θα εστιάσει στις διαγνωστικές εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στο HealthReport.gr! Τι λέει για γιατρούς, κουρέματα, συμβάσεις

Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί

Έρχεται νέο πλαφόν και σε επισκέψεις σε γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Δείτε πόσα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις! Όλο το παρασκήνιο από το θρίλερ με την τρόικα

Ξεκινά «νέο πλαφόν» στη συνταγογράφηση φαρμάκων! Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ

Ακριβό μου ΕΣΥ! Δείτε πόσο κοστίζουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button