ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προς συμφωνία «κλινικάρχες» -ΕΟΠΥΥ για νέα σύμβαση! Τα δύο βασικά αγκάθια

Ειδικότερα σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε καλό δρόμο, παρότι απομένουν δύο βασικά ζητήματα να οριστικοποιηθούν. Άλλωστε φαίνεται πως τα δύο…στρατόπεδα δεν μπορούν να μην τα βρουν, δεδομένου ότι θα μείνουν στον αέρα χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να νοσηλευθούν στον ιδιωτικό τομέα αφού ο δημόσιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Οι δύο βασικές εκκρεμότητες

Τα …πολυπόθητα κρεβάτια

Ένα από τα βασικά αγκάθια για τα οποία υπήρχε διαμάχη και τους προηγούμενους μήνες είναι ο αριθμός της δωρεάν διάθεσης κρεβατιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις πριν από περίπου 1,5 μήνα κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, αφού οι κλινικάρχες απείλησαν να αποχωρήσουν πλήρως από τις συνομιλίες.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες και τα αίτια: «Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΕΟΠΥΥ- Ιδιωτικών Κλινικών! Στον αέρα ακτινοθεραπείες και χειρουργεία»

ιδιωτικές κλινικές

Σήμερα φαίνεται ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr στο ποσοστό των δωρεάν κρεβατιών που θα διαθέτει η κάθε κλινική στον Οργανισμό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα η διαπραγμάτευση θα κλείσει με την εξής προσφορά από την πλευρά των κλινικών: θα πρέπει να δίνουν το 30% της τρίτης θέσης χωρίς είσπραξη της διαφοράς. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι και πάλι ο ασφαλισμένος δε θα νοσηλεύεται τελείως δωρεάν αλλά θα πρέπει να πληρώνει το ποσοστό συμμετοχής του (30% ή 50% εάν είναι από τον ΟΓΑ) αλλά και την αμοιβή του γιατρού.

Ο ΕΟΠΥΥ βέβαια όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr ζητά να δίνεται το 40% όλων των κρεβατιών μιας κλινικής, δωρεάν στους ασφαλισμένους του. Κάτι βέβαια που βγάζει …εκτός εαυτού τους κλινικάρχες.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν διασφαλίσει ότι η σύμβαση που θα υπογραφεί, δε θα αλλάζει με τις όποιες αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) Κάτι που δε φαίνεται να έχουν προς ώρας τουλάχιστον εξασφαλίσει οι γιατροί. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr για την πρόταση σύμβασης που δόθηκε στους γιατρούς. «Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για γιατρούς- φυσικοθεραπευτές! Όλες οι παγίδες»

Οι δωρεάν ακτινοθεραπείες με …νόμο

Στο μεταξύ το άλλο μεγάλο πρόσκομμα στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι οι δωρεάν ακτινοθεραπείες αλλά και οι επεμβάσεις που σήμερα δεν μπορούν να γίνουν στο δημόσιο τομέα.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, λένε πηγές του HealthReport.gr, περιμένουν τώρα μια νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση μέσω της οποίας θα εξαιρεθούν οι ιατρικές αυτές πράξεις και επεμβάσεις από την υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων όταν ξεπερνιέται η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη (claw back).

Οι κλινικάρχες –αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr– δεν προτίθενται διαφορετικά να υπογράψουν τη σύμβαση.

Από την άλλη η κυβέρνηση αναζητά τρόπο ώστε να αποσπάσει από τη συνολική δαπάνη της περίθαλψης και των ιατρικών εξετάσεων (ΠΦΥ, κέντρα αποκατάστασης, ιδιώτες γιατροί, ιδιωτικές κλινικές κ.λ.π.) συνολικού ύψους 1.409 δις ευρώ, τα 100 εκατ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στις ακτινοθεραπείες και τις ειδικές επεμβάσεις, ώστε να μην πληρώνουν claw back οι κλινικές που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Προς ώρας δεν έχει αποσαφηνισθεί ο τρόπος που θα γίνει, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, παρότι υπάρχουν προτάσεις.

Να σημειωθεί ότι όταν υπογραφεί η σύμβαση οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να κάνουν ακτινοθεραπείες αλλά και εμβολισμούς, καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις κ.α. χωρίς να πληρώνουν τη διαφορά στις κλινικές αλλά μόνο την αμοιβή του γιατρού. Αμοιβή βέβαια που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καθόλου μικρή. 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο προηγούμενος υπουργός Υγείας Π.Κουρουμπλής αλλά και η προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είχαν έτοιμη τη σύμβαση για τις δωρεάν αυτές επεμβάσεις αλλά και τις ακτινοθεραπείες. Μάλιστα είχε ανακοινωθεί και η ημερομηνία της έναρξης των δωρεάν υπηρεσιών. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ: «Από αρχές Οκτωβρίου δωρεάν ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα! Όλες οι λεπτομέρειες»

Ωστόσο με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, η σύμβαση επανεξετάσθηκε και πήγε στον …κάλαθο των αχρήστων με συνέπεια σήμερα οι ασθενείς να είναι ακόμη στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ για συμβεβλημένους γιατρούς: «Όποιος θέλει μένει, αλλιώς φεύγει»!

Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για γιατρούς- φυσικοθεραπευτές! Όλες οι παγίδες

Έρχονται νέα μέτρα του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές που υπερχρεώνουν τους ασθενείς!

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΕΟΠΥΥ- Ιδιωτικών Κλινικών! Στον αέρα ακτινοθεραπείες και χειρουργεία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button