Πολιτική Υγείας

Προσλήψεις σοκ στο Λαικό: Εργαζόμενοι έγιναν…γάζες και βαμβάκι για 4 μήνες! Πως προσλήφθηκαν

Τα μάτια τους τρίβουν οι εργαζόμενοι στο Λαικό νοσοκομείο αλλά και στο υπόλοιπο ΕΣΥ όταν έμαθαν πως οι αρμόδιοι του Λαικού καταστρατηγώ τας κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος αλλά και αξιοπρέπειας προσέλαβαν τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους με την ίδια διαδικασιά που αγοράζονται γάζες, βαμβάκια αλλά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τα νοσοκομεία.
Την αποκάλυψη ότι πλέον διενεργούνται «προσλήψεις» εργαζομένων στα Νοσοκομεία μέσα από τη διαδικασία των «μικροπρομηθειών», δηλαδή όπως συμβαίνει με την αγορά διάφορων υλικών, έκανε το στέλεχος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Ανδρέας Μακρής.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ.Μακρή, το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται προχώρησε με απόφαση του ΔΣ σε προκήρυξη ζητώντας οικονομικές προσφορές προκειμένου να προσλάβει 4ους Διοικητικούς Υπαλλήλους για ένα 4μηνο μέχρι του ποσού των 20 χιλιάδων ευρώ.
Πρόκειται σαφώς για την πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων ανεξάρτητα εάν η διαδικασία μοιάζει νομότυπη. Και το θέμα είναι πως το τραγελαφικό αυτό γεγονός αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιοι επιχειρούν να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία σήμερα πλήττονται απο την τραγική έλλειψη προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι στο Λαικό επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πλέον είναι πιο επιτακτική από ποτέ η: ΄΄Μόνιμη και σταθερή εργασία, καθώς και αξιοπρεπείς αμοιβές, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά για όλους, δημόσιες υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες, ώστε να υπηρετούν με επάρκεια και ποιότητα το κοινωνικό σύνολο.΄΄
Δείτε ολόκληρο το κείμενο καταγγελία από τη σελίδα της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Εργαζόμενοι με μικροπρομήθεια στο Λαϊκό !
Με τον «αμαρτωλό» όρο ΄΄μικροπρομήθεια΄΄, εννοείται η διαδικασία με την οποία το Νοσοκομείο προμηθεύεται διάφορα υλικάχωρίς διαγωνισμό, αλλά με απ` ευθείας ανάθεση. Αρκεί το κόστος των συγκεκριμένων υλικών, να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.
Η αιτιολογία της μικροπρομήθειας, είναι το επείγον της αγοράς ενός υλικού, για το οποίο δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να τελεσφορήσει ένας τακτικός διαγωνισμός. Ο όρος είναι «αμαρτωλός», γιατί έχει συνδεθεί με μίζες, τεχνητή ζήτηση κ.τ.λ. Το θέμα μαςεν προκειμένω, δεν είναι ο τρόπος προμηθειών των Νοσοκομείων, αλλάτο γεγονός ότι στην κατηγορία των υλικών, υπάγονται πλέον και οι εργαζόμενοι! Σωστά διαβάσατε:
«Κατόπιν των ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο, Ομόφωνα αποφασίζει: Εγκρίνει την διάθεση 4 (τεσσάρων) Διοικητικών υπαλλήλων για ένα 4/μηνο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας και μέχρι του ποσού των 20.000,00€ πλέον ΦΠΑ, με συλλογή προσφορών από το ελεύθερο εμπόριο. Η απόφαση αυτή επικυρώνεται αυθημερόν.» Είναι απόσπασμα από το πρακτικό της απόφασης του Δ.Σ. στις 2-7-14. Τα «ανωτέρω», είναι δύο υπηρεσιακά έγγραφα τα οποία αναφέρονται στην έλλειψη προσωπικού και τα οποία επικαλείται το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, για να προσλάβει εργαζόμενους με μικροπρομήθεια. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικέςπου ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και έχουν αφυδατώσει πλήρως τα Νοσοκομεία από προσωπικό, έχουν ανοίξει διάπλατα το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία έχουν εισβάλλει μέσα στα Νοσηλευτικά ιδρύματα, απομυζούν δημόσιο χρήμα και εκμεταλλεύονται άγρια τούς εργαζόμενους. Πρόκειται για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα,τις εταιρείες «παροχής υπηρεσιών» και «ενοικίασης» εργαζομένων. Όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής αυτών των εργαζομένων. Όλοι επίσης γνωρίζουμε τις υπόγειες διαδρομές που τις περισσότερες φορές αυτοί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν, ώστε να εξασφαλίσουν τα 500 ευρώ για 4 ή 8 μήνες. Οι διαδρομές αυτές περνούν μέσα από πολιτικά γραφεία, από παράγοντες και παραγοντίσκους που κατέχουν κάποιο αξίωμα και από πολλά άλλα μονοπάτια τα οποία στοχεύουν στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, στην απόλυτη ηθική, αξιακή και ιδεολογική υποταγή. Έντονη είναι η φημολογία, ότι από Σεπτέμβρη θα ΄΄γεμίσει΄΄ το Νοσοκομείο με Νοσηλεύτριες. Όμως, οι Νοσηλεύτριες αυτές θα εργάζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών! Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο Νοσοκομείο μας, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. (ιδιωτικά συνεργεία, συμβασιούχοι, μπλοκ παροχής υπηρεσιών, ΚΕΛΠΝΟ, εργαζόμενοι-μικροπρομήθεια, κ.τ.λ.). Η αλληλεγγύη μας σ` αυτούς τους εργαζόμενους-συναδέλφους, όχι απλά πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά να εκφράζεται και στην καθημερινή μας πρακτική.
Στη λυσσαλέα προσπάθειατου νεοφιλελεύθερου τυφώνα να επιβάλλει την εργασιακή ζούγκλα, τον εργασιακό μεσαίωνα και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, πρέπει να αντιτάξουμε το δικό μας όραμα ενός «άλλου κόσμου»που θα διασφαλίζει: Μόνιμη και σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς αμοιβές, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά για όλους, δημόσιες υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες, ώστε να υπηρετούν με επάρκεια και ποιότητα το κοινωνικό σύνολο. Μόνο σε μια άλλη κοινωνική πραγματικότητα που θα είναι απαλλαγμένη από τα «κοράκια» της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, μπορεί να βρεί τη θέση της η ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Η ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι μονόδρομος. Η συμβολή καθενός και καθεμιάς στην υπόθεση της ανατροπής, είναι το ζητούμενο. Θα τους αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας;
Ανδρέας Μακρής Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Λαϊκού. μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button