Ειδήσεις ΥγείαςΦύση και Διατροφή

Προσοχή στις αλλεργίες της Άνοιξης! Δείτε πως να τις αποφύγετε

Σημαντική αύξηση παρατηρείται την τελευταία δεκαπενταετία στην γυρεοφορία και την αλλεργία από το κυπαρίσσι και τα εισαγόμενα καλλωπιστικά κυπαρισοειδή φυτά έτσι ώστε το ποσοστό από 1,35% να έχει φτάσει πάνω από 5% τονίζουν οι επιστήμονες.

Σημαντικό ρόλο παίζει ο παράγοντας της κληρονομικότητας αφού όταν πάσχει ο ένας γονιός από αναπνευστική αλλεργία το παιδί έχει 40% πιθανότητα να αναπτύξει και αυτό ενώ όταν πάσχουν και οι δύο γονείς το ποσοστό ανέρχεται έως και 60%.

Οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να αποδείξουν τους λόγους της τεράστιας αύξησης των αλλεργιών υπό μορφή επιδημίας έφερε στο φως στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η αλλεργία είναι νόσος των ανεπτυγμένων οικονομικά κοινωνιών εκεί όπου επικρατεί ο δυτικός τρόπος ζωής δηλαδή εκεί όπου παρατηρείται αλλαγή των συνθηκών εργασίας και καθημερινής επιβίωσης (χρήση κλιματιστικών-κατανάλωση έτοιμων τροφών-συχνοί εμβολιασμοί-απουσία άσκησης και επαφής με τη φύση- άγχος..).

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας που παίζει πρωτεύοντα ρόλο είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση των αστικών κέντρων όπου οι ατμοσφαιρικοί ρύποι εκτός από ερεθιστικοί ενσωματώνονται με το αλλεργιογόνο το οποίο με τη σειρά του γίνεται πιο διεισδυτικό και πιο επιθετικό με αποτέλεσμα η συμπτωματολογία να είναι πιο έντονη και πιο επίμονη .

Το σημαντικότερο βήμα όμως για την ριζική απαλλαγή της αναπνευστικής αλλεργίας είναι η θεραπεία απευαισθητοποίησης με τη χρήση σκευασμάτων ενέσιμων (εμβόλια) ή υπογλώσσιων σταγόνων που σκοπό έχουν να καταστήσουν ανοσολογική ανοχή, αποτέλεσμα της οποίας είναι ο αλλεργικός να απαλλαγεί από τα γνωστά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας (κνησμό ρινοφάρυγγα, μπούκωμα, καταρροή, φτερνίσματα) και του αλλεργικού άσθματος (βήχα, δύσπνοια). Γίνεται σαφές πως με την θεραπεία απευαισθητοποίησης αποκαθίσταται η ποιότητα ζωής του αλλεργικού ασθενή και έτσι θα μπορεί να χαρεί την Άνοιξη κοντά στη φύση.

Ας μην ξεχνάμε ότι η γυρεοφορία αυξάνεται όταν θερμαίνεται η ατμόσφαιρα-Πρέπει λοιπόν να αερίζουμε τα δωμάτια τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις 9.00πμ -κατά την οδήγηση να μένουν τα παράθυρα κλειστά-οι οδηγοί δικύκλων να φορούν κράνος-φοράτε γυαλιά ηλίου-αποφύγετε να κάθεστε πάνω σε πρασινάδα-μείνετε μακριά από ελαιώνες το Μάη μήνα-αποφυγή κηπουρικών εργασιών-αποφυγή άθλησης σε ανοιχτούς χώρους -αποφύγετε το περπάτημα όταν ο καιρός είναι ζεστός και έχει αέρα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button