Ειδήσεις Υγείας

Προσοχή στις διατροφικές υπερβολές του Πάσχα! Από τι κινδυνεύουμε

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας και διευθυντή της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Δημήτρη Τούσουλη, τις ημέρες μετά το εορταστικό τριήμερο καταγράφεται αυξημένη προσέλευση στα Νοσοκομεία , λόγω καρδιαγγειακών συμπτωμάτων.

Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα με το φαγητό να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα πράσινων λαχανικών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.

Την ίδια ώρα,σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ),αυξητική τάση παρουσιάζει το ποσοστό των Ελλήνων ασθενών που δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα φάρμακά του, με αποτέλεσμα να διακόπτει την αγωγή του.

Στο πλαίσιο του «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης – Πρόγραμμα Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου» (που καταγράφει ετησίως τη συχνότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ελλάδα) του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), φέτος εξετάστηκαν 2.734 άτομα και έγινε σύγκριση δεδομένων σε σχέση με το περσινό δείγμα.

Έτσι, ενώ πέρυσι το 13% των συμμετεχόντων είχε δηλώσει αδυναμία συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης, εξαιτίας του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, φέτος το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 16,5%.

Επίσης, το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική αγωγή διπλασιάστηκε, από 7,8% σε 15,9%.

«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν με έμφαση ότι η οικονομική κρίση και οι περιοριστικές πολιτικές στην Υγεία, έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία του πληθυσμού και ειδικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων», επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 30ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που θα πραγματοποιηθεί 17 – 18 Απριλίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Γεώργιος Ανδρικόπουλος.

Το συνέδριο θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων, καθώς και με όλα τα νέα δεδομένα στη θεραπεία και πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και θα συμμετέχουν κορυφαίοι καρδιολόγοι, ενώ θα πραγματοποιηθούν εννέα στρογγυλά τραπέζια στα οποία θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button