Παιδί

Προστατεύστε τα παιδιά σας από την ωτίτιδα!Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ο Δρ.Νεκτάριος Παπαπετρόπουλος, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίσουμε για τη νόσο.

 

Γράφει ο Νεκτάριος Παπαπετρόπουλος, Επιμελητής Β΄ ΩΡΛ Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

 

Ορισμός και Αιτιολογία

 

Οξεία μέση ωτίτιδα (ΟΜΩ) είναι η φλεγμονή του μέσου ωτός. Η Οξεία Μέση Ωτίτιδα (ΟΜΩ) είναι μια πάθηση που απασχολεί πολύ τους νέους γονείς καθώς πάνω από το 80% των παιδιών θα εμφανίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ωτίτιδας μέχρι την ηλικία των 3 ετών.Συχνότερα προσβάλλονται παιδιά προσχολικής ηλικίας.Το γεγονός αυτό οφείλεται σε 3 λόγους:

 

1. Στο μεγάλο φορτίο ιών και μικροβίων με τα οποία έρχονται τα παιδιά σε επαφή στον παιδικό σταθμό σε συνδυασμό με το ανώριμο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

 

2. Στις ανατομικές διαφορές του μέσου ωτός των παιδιών σε σχέση με τους ενήλικες και κυρίως της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα σωληνάκι το οποίο συνδέει το μέσο ους(δηλαδή το χώρο πίσω από το τύμπανο) με τον ρινοφάρυγγα (δηλαδή το πίσω μέρος της μύτης).
Στα παιδιά η ευσταχιανή σάλπιγγα δυσλειτουργεί γιατί είναι ανατομικά πιο οριζόντια και πιο κοντή σε σχέση με αυτή των ενηλίκων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μολυσμένες εκκρίσεις της μύτης να μεταφέρονται εύκολα στο μέσοους, προκαλώντας ωτίτιδα.

 

3. Στην υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Τα κρεατάκια ,αποφράσσοντας την ευσταχιανή σάλπιγγα, μπορούν να μπλοκάρουν τον σωστό αερισμό του μέσου ωτός. Επίσης τα κρεατάκια αποτελούν αποθήκη μικροβίων και μπορούν να τροφοδοτούν με αυτά το μέσο ους προκαλώντας ωτίτιδα.

 

Συμπτώματα

 

Κυριότερα συμπτώματα της ωτίτιδας είναι η ωταλγία και ο πυρετός. Επίσης συχνά η ακοή του παιδιού μειώνεται, σύμπτωμα το οποίο και παραμένει και μετά την υποχώρηση των υπόλοιπων συμπτωμάτων, ακόμα και για διάστημα δύο μηνών. Στα μικρότερα παιδιά (κάτω των 2 ετών) επειδή δεν μπορούν εύκολα να εκφραστούν, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας συμπτώματα όπως ο πυρετός, η ανησυχία και η ανορεξία τα οποία αποτελούν ενδείξεις ωτίτιδας.

 

Θεραπεία

 

Σε μεγάλο ποσοστό οι ωτίτιδες υποχωρούν χωρίς τη λήψη αντιβίωσης καθώς οφείλονται σε ιό. Συνιστάται η αρχική αναμονή για 48 ώρες με χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων χωρίς την χρήση αντιβιοτικής αγωγής. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν πέραν των 48 ωρών η εξέταση από τον παιδίατρο ή τον παιδο-ΩΡΛ κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης.

 

Πρόληψη

 

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν τη μύτη καθαρή κατά τη διάρκεια λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Θα πρέπει να μάθουν τα μεγαλύτερα παιδιά να φυσάνε τη μύτη τους ενώ στα μικρότερα οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι απαραίτητες. Καθώς η ΟΜΩ αποτελεί συνήθως επιπλοκή της ίωσης θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης από τις ιώσεις δηλαδή, συχνό πλύσιμο των χεριών, αερισμός κλειστών χώρων και αποφυγή πολυσύχναστων χώρων.

 

Νεκτάριος Παπαπετρόπουλος, Επιμελητής Β΄ ΩΡΛ Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button