ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την αρχή! Τι σχεδιάζουν Κικίλιας Κοντοζαμάνης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αρχική > Άρθρα > Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την αρχή! Τι σχεδιάζουν Κικίλιας Κοντοζαμάνης

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τη αρχή σκοπεύει να στήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς θεωρεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί καμία ουσιαστική δομή που να διευκολύνει τους πολίτες.

Κάτι που άλλωστε διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
Ο κ.Κικίλιας όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο της παράδοσης παραλαβής τι θα κάνει με την Πρωτοβάθμια, απάντησε με νόημα: «Ποια Πρωτοβάθμια»…

Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνώσα παράταξη έχει σχεδιάσει ήδη το νέο σύστημα ώστε να λειτουργήσει άμεσα και θα βασίζεται, προς ώρας τουλάχιστον, στις υπάρχουσες δομές, ενώ κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ιδιώτες γιατροί.

Εξάλλου η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι όσα έγιναν μέχρι σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ με βάση πληροφορίες του HealthReport.gr οι περιβόητες ΤΟΜΥ που έμειναν στη μέση, αν δεν καταργηθούν μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ, θα αξιοποιηθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας (πρώην ΠΕΔΥ)
Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τι απόγιναν οι ΤΟΜΥ μετά από δύο χρόνια: «ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ»

Τα πρώτα βήματα στην Πρωτοβάθμια

Μέχρι να αλλάξει όμως το τοπίο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ενεργοποιήσει την προτεραιότητα για το κλείσιμο των ραντεβού για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (εντός 24 ωρών), τα Άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τους χρονίως πάσχοντες.

Πρόκειται για μία ρύθμιση που αναμένεται να ισχύσει τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δημόσιες Μονάδες. Εξάλλου η απλή αυτή ρύθμιση δεν κοστίζει, αλλά αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των ασθενών, εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr.

Βέβαια για να προωθηθεί αυτή η ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αναμονές στις Μονάδες υγείας, αφού σήμερα για να κλείσει κανείς ραντεβού θα πρέπει να περιμένει και μήνες.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις

Σε λίγους μήνες όλοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας αλλά και στον ιδιωτικό τομέα οι ασθενείς αφού η νέα κυβέρνηση προτίθεται να κάνει συμφωνίες «πακέτο» με διαγνωστικά κέντρα ώστε να παρέχονται δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς είτε με την ενοικίαση μηχανήματων στο ΕΣΥ είτε ακόμη και στις μονάδες του ιδιωτικού τομέα όπως άλλωστε γίνεται σήμερα μέσω ΕΟΠΥΥ.

Η διαφορά θα είναι – λένε πηγές στο HealthReport.gr– ότι τμήματα στα νοσοκομεία που σήμερα υπολειτουργούν ή διαθέτουν μονίμως χαλασμένα μηχανήματα με αποτέλεσμα να προωθούνται ούτως ή άλλως εκτός οι διαγνωστικές εξετάσεις, θα ενεργοποιηθούν με συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα σε χαμηλές τιμές.

Μάλιστα οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καμία συμμετοχή υπολογίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ σε μερικούς μήνες οι ασθενείς θα ενημερώνονται ακόμη και με SMS όταν θα πρέπει να επαναλάβουν μία εξέταση ή θα πρέπει να κάνουν έναν έλεγχο.

Οι ιδιώτες γιατροί

Σε ότι αφορά τους ιδιώτες γιατρούς, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες με τους εκπροσώπους του κλάδου ώστε να συζητηθούν από την αρχή οι αμοιβές τους, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Εξάλλου οι συμβάσεις των ειδικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι ακόμη στον αέρα αφού δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ σε αναμονή είναι και οι οικογενειακοί γιατροί για νέα διαπραγμάτευση. Οι χαμηλές αμοιβές τους ήταν και ο λόγος που δε συμμετείχαν στο εγχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Οικογενειακός γιατρός: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε αμοιβές και ωράρια! Πόσο αυξάνονται»

Παρά βέβαια τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το ενδιαφέρον των οικογενειακών γιατρών παρέμεινε ανεμικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία

Μετά τους γιατρούς και οι ασθενείς γυρίζουν την πλάτη στη νέα Πρωτοβάθμια! Όλοι οι λόγοι

Οι εκλογές «τρώνε» τον οικογενειακό γιατρό! Τι θα γίνει με τις ΤΟΜΥ

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button