Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Πρωτοπόροι οι Έλληνες Νευροχειρουργοί!

Όλα τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα των εργασιών τους για θέματα που αφορούν στη χειρουργική τεχνική και αντιμετώπιση των όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος, των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου, των κρανιο-εγκεφαλικών κακώσεων, των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, θα παρουσιαστούν στο τριήμερο 29ο Συνέδριο Νευροχειρουργικής που πραγματοποιείται από 28-30 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου εξετάστηκε η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων που ευθύνονται για το θάνατο του 15-20% των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο. Ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν επιστημονικά δεδομένα για τις νέες χειρουργικές τεχνικές, αλλά και τις επεμβατικές νευρο-ακτινολογικές μεθόδους με ενδο-αγγειακό αποκλεισμό του ανευρύσματος, όπως ο εμβολισμός.

Επεμβατικοί νευροακτινολόγοι και εξειδικευμένοι νευροχειρούργοι εφαρμόζουν πλέον και στη χώρα μας τους εκτροπείς ροής για να διατηρήσουν τη ροή του αίματος στο αγγείο, αποκλείοντας το ανεύρυσμα.

Οι εκτροπείς ροής έχουν εφαρμοστεί την τελευταία πενταετία στη χώρα μας με ιδιαίτερη επιτυχία, πράγμα το οποίο συνετέλεσε στην οριστική θεραπεία ασθενών που παλαιότερα θα έπρεπε να υποβληθούν σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Ο Αλέξανδρος Ανδρέου, Νευροχειρουργός,Επεμβατικός Νευροακτινολόγος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μεθόδου,τόνισε: «Ο αριθμός των επεμβάσεων μέχρι στιγμής υπολογίζεται στις 300 σε πανελλαδική κλίμακα.

Τους τελευταίους μήνες καταφέραμε να βελτιώσουμε τον τρόπο τοποθέτησης των εκτροπών ροής. Σήμερα είμαστε σε θέση να τους αφαιρούμε και να τους επανατοποθετούμε όταν έχουν τοποθετηθεί λάθος, γεγονός το οποίο ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών στους ασθενείς. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε πρόσφατα σε 20 ασθενείς από την Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα.

Πάντως, παρά τη σημαντική συνεισφορά τους στο θεραπευτικό οπλοστάσιο της σύγχρονης νευροχειρουργικής δεν αποτελούν πανάκεια και χρειάζεται σωστή επιλογή των ασθενών που μπορούν να ωφεληθούν».

«Οι παραδοσιακές μέθοδοι, όπως η χειρουργική απολίνωση των ανευρυσμάτων,επαναπροσδιορίζονται και χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία σε περιπτώσεις ασθενών με ανεύρυσμα εγκεφάλου» προσέθεσε ο κύριος Ανδρέου.

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία για την πολιτεία είναι ότι θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα αναφοράς αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου σε ορισμένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπου θα προσφέρονται στους ασθενείς όλες οι δυνατές θεραπευτικές μέθοδοι για την άρτια και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους».

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου εξετάστηκε εκτενώς η σύγχρονη αντιμετώπιση όγκων στη βάση του κρανίου με τη χρήση ενδοσκοπίων. Η συγκεκριμένη μέθοδος ελαχιστοποιεί το χειρουργικό τραύμα και ελαττώνει τους χειρουργικούς κινδύνους για τον ασθενή. Οι ιατροί διαπίστωσαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν δια μέσου της ρινός πολλές περιπτώσεις που παλαιότερα απαιτούσαν κρανιοτομία (διάνοιξη κρανίου) για την αντιμετώπιση τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button