Φάρμακα

Πρόεδρος Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων: Το ελληνικό φάρμακο μπορεί να φέρει ανάπτυξη!

Στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάκαμψη της Ελλάδας, η σημασία της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης και του κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» που διοργάνωσε ο Economist ο πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων Δημήτρης Δέμος τόνισε πως παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος,
η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, καθώς είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου και μπορεί να ηγηθεί της εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τον κ.Δέμο ότι το ελληνικό φάρμακο εξάγεται σε 85 χώρες παγκοσμίως και βρίσκεται πλέον στη 2η θέση την ελληνικών εξαγωγών για το Α’ τρίμηνο του 2014, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Παράλληλα χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία δεκαετία, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €500 εκατ σε πάγιο εξοπλισμό και περισσότερα από €300 εκατ σε έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, το 10% των εργαζομένων του κλάδου της μεταποίησης απασχολούνται στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, πάνω από 53.000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στο μείζων θέμα της ανεργίας.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης ξεκίνησε την συζήτηση αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγών με μεταρρυθμιστικό πρόσημο στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ιδιαίτερα χαμηλή χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα και αντίστοιχα την υψηλή χρήση πρωτοτύπων, που βρίσκεται σε δυσαρμονία με την πρακτική που ακολουθείται στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button