ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Ακριβά φάρμακα με διαπραγμάτευση τιμής αλλά χωρίς επιστροφές!

Με ρυθμούς …χελώνας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Διαπραγματεύσεις που επιβάλλονται πλέον και από την τρόικα.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης μιλώντας στο 7ο Pharma & Health Conference σε panel για τον εξορθολογισμό των δαπανών, αναφέρθηκε στο θέμα της διαπραγμάτευσης των τιμών των ακριβών φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ.Μπερσίμης και η δημοσιογράφος Δήμητρα Ευθυμιάδου
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ.Μπερσίμης και η συντονίστρια του panel δημοσιογράφος Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ του να μην υπάρχει claw back και rebate στα φάρμακα εκείνα οι τιμές των οποίων θα μειωθούν κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΠΥΥ.
Φαίνεται ωστόσο ότι η διαδικασία παρουσιάζει αστοχίες καθώς δεν είναι σαφείς ακόμη οι όροι.

Πάντως σύμφωνα με τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτή Κοσμήτορα της ΕΣΔΥ, Ν. Μανιαδάκη «Επειδή πολλά μέτρα δεν λειτούργησαν (σ.σ.: για τον περιορισμό της δαπάνης στα φάρμακα), σαν από μηχανής θεός ήρθε η εύκολη λύση του clawback (σ.σ.: αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού) κι επειδή λειτούργησε στην υγεία, μπήκε σε όλη τη χώρα, με τη μορφή του κόφτη».

Ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης
Ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης

Σε ότι αφορά πάντως την αποζημίωση φαρμάκων με βάση την αποδοτικότητα-αποτελεσματικότητά τους κάτι που γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, ο κ. Μανιαδάκης, πρόσθεσε πως μια αξιολόγηση υπάρχει ήδη όταν ένα φάρμακο μπαίνει στη λίστα αποζημίωσης.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης από τη συντονίστρια του Panel δημοσιογράφο Δήμητρα Ευθυμιάδου, για το αν θα γίνει τελικώς η ενοποίηση των πολλαπλών rebate (εκπτώσεις) που υπάρχουν σήμερα στα φάρμακα, περιορίσθηκε να σημειώσει ότι στον ανασχεδιασμό της διαδικασίας του rebate, που θα γίνει μέσω ενός ευρύτερου πλαισίου, θα περιλαμβάνεται δέσμη 7 σημείων.

πανελ Σωτήρης Μπερσίμης

“Το σημαντικότερο είναι ο έλεγχος της ζήτησης ώστε οι ποσότητες να είναι αυτές που θα επιτρέπουν τον ασφαλισμένο να έχει την απαιτούμενη πρόσβαση”, ανέφερε εκτός των άλλων, διευκρινίζοντας πως ορισμένα δεν είναι άμεσα στη δικαιοδοσία του ΕΟΠΥΥ.

Για να εφαρμοστεί το σύστημα της εκκαθάρισης πρέπει να υποβληθούν δαπάνες πρώτα, διευκρίνισε ο Γενικός Επιχειρησιακός & Διοικητικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, Β. Μπαρδής.
“Αυτό δεν έχει γίνει”, διευκρίνισε και προσέθεσε πως “αυτό που μας είπαν είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέραμε τι πληρώναμε”.

Ο Βασίλης Μπαρδής
Ο Βασίλης Μπαρδής

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδή το clawback δεν έχει σχέση με τον εξορθολογισμό.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Επιστημονικών & Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΣΦΕΕ, Ζ. Βοστιτσάνου, ξεκαθάρισε πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν χάρη στις περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη.
Μεταξύ των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανακατανομή πόρων, οι ανάγκες του πληθυσμού, οι προϋπολογισμοί που να συμβαδίζουν με τις ανάγκες χώρας και ένας υπεύθυνος οργανισμός που να παρακολουθεί την πορεία των πραγμάτων.

Η Ζ. Βοστιτσάνου
Η Ζ. Βοστιτσάνου

Την ώρα που η δαπάνη έχει εκτιναχθεί στα ύψη, δεν υπάρχει και πολιτική σταθερότητα με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος, σύμφωνα με την κ. Βοστιτσάνου.

“Ο μηχανισμός που εφαρμόζεται, με το claw back, δεν φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει μείωση του όγκου παρά τις περικοπές”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Greece, Haseeb Ahmad.
“H επιτροπή διαπραγμάτευσης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό σύστημα υγείας”, σημείωσε. Και πρόεσθεσε ότι η Ηπατίτιδα C συνιστά την 7η αιτία θανάτου, με τον επιπολασμό στην Ελλάδα να είναι μεγαλύτερος.

Ο Haseeb Ahmad
Ο Haseeb Ahmad

Μετά την εισαγωγή των νέων θεραπειών, είμαστε αντιμέτωποι με μια δοκιμασία, καθώς έχουμε την ευκαιρία να εξαλείψουμε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Αν δεν μπορούμε να διορθώσουμε αυτό ας μας βοηθήσει ο Θεός”, ανέφερε ο κ. Ahmad.
Κατά τον κ. Ahmad δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση τιμών, αλλά πως σε 5-10 χρόνια θα εξαφανίσουμε την ασθένεια.
Η διαδικασία όμως και η συνεργασία πρέπει να είναι διαυγείς, τόνισε. “Η επέκταση των κριτηρίων για την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες είναι απαραίτητη, ακόμη και για τη σημαντική επίδραση που θα έχουν στους προϋπολογισμούς” κατέληξε.

“Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδας Μάκης Παπαταξιάρχης, παραθέτοντας μια σειρά αριθμών: “4-6 εκατ. συνταγές σε μηνιαία βάση, 3,5% volume 1% αξίες, 400 εκατ. ευρώ το 2014, 600 εκατ. ευρώ το 2015, 1 δισ. ευρώ το 2016”.

Ο Μάκης Παπαταξιάρχης
Ο Μάκης Παπαταξιάρχης

“Προφανώς ο τρόπος είναι λάθος”, εκτίμησε ο Μάκης Παπαταξιάρχης, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης του πράγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπ.Υγείας: Τι αλλάζει στα ακριβά φάρμακα! Αποζημίωση με βάση το αποτέλεσμα

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Τι πληρώσαμε μέχρι τώρα μετά την εκκαθάριση! Σε επίσχεση οι γιατροί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button