ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: «Πληρώνουμε ! Κόβονται οι συμβάσεις στους γιατρούς που θα κάνουν επίσχεση»

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Σωτήρης Μπερσίμης αφού ανακοίνωσε, ότι δημοσιεύθηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που αφορά την νέα διαδικασία οριστικής εκκαθάρισης, στέλνει σχετικό τελεσίγραφο σε όσους γιατρούς αποφασίσουν αύριο 1η Ιουνίου να απεργήσουν ότι θα διακοπεί η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, στην περίπτωση που παραλείψουν την παροχή υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό τους προειδοποιεί ότι “όσοι εκ των συμβεβλημένων Ιατρών προτίθενται από 01.06.2016 να προβούν σε παράλειψη υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να ενημερώσουν ρητά και ενυπογράφως με υπεύθυνη δήλωση που θα κατατίθεται στην κατά τόπο αρμόδια ΠΕ.ΔΙ. για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας”.
Παράλληλα καθιστά σαφές ότι ο Οργανισμός θα “συνεκτιμήσει την ανωτέρω ατομική δήλωση στα πλαίσια της ισχύουσας Σύμβασης και της εν γένει νομοθεσίας κατόπιν θεσμικής επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο”. Πράγμα το οποίο σημαίνει στην πράξη,  ότι θα μπουν στο μικροσκόπιο όλες οι συμβάσεις των γιατρών που τελικά θα πραγματοποιήσουν επίσχεση εργασίας αύριο.
Ωστόσο  για να… χρυσώσει το χάπι, στην ίδια ανακοίνωση, που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει  ότι ήδη ο  Οργανισμός ξεκίνησε τη διαδικασία ενταλματοποίησης και πληρωμής των παρόχων του Οργανισμού. Ειδικότερα για τις υπηρεσίες ιατρικών επισκέψεων η συγκεκριμένη ενέργεια αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Αναστολή

Από την πλευρά της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε  ότι μετακινεί κατά μία εβδομάδα την επίσχεση: “Ξεπερνώντας κάθε περιθώριο υπομονής ως προς τις μεγάλες αδικίες που υφίστανται οι ιατροί από αυτές τις πρακτικές, ως ένδειξη καλής θέλησης προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο αντιλαμβάνεται πλήρως την ειλικρινή στάση μας, αποφασίζουμε να μεταθέσουμε την αναγγελθείσα ημερομηνία της επίσχεσης για τις 8 Ιουνίου.

Δίνουμε παραπάνω και από το χρονικό περιθώριο που έθεσε στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή του Ιανουαρίου του 2016. Η ημερομηνία αυτή είναι τελεσίδικη και καθιστούμε υπεύθυνη την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση της”.

Στην ίδια ανακοίνωση οι συμβεβλημένοι γιατροί απαντούν στο πρόεδρο του Οργανισμού ότι παρόλο που οι απλήρωτοι ιατροί έχουν απόλυτο δίκιο, η διοίκηση του ΕΟΠΥ για άλλη μία φορά επιδεικνύει αυστηρό, αυταρχικό και απειλητικό πρόσωπο προς αυτούς, αναφερόμενη σε «παράλειψη υπηρεσιών υγείας». Και καταλήγουν επισημαίνοντας ότι “δεν υφίσταται καμία παράλειψη, αλλά επίσχεση παροχής υπηρεσιών λόγω αθέτησης από μέρους του ΕΟΠΥΥ των πληρωμών που περιγράφονται στη σύμβαση. Απειλές που θίγουν την επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπειά μας δε συνάδουν με το ήθος μας και δεν γίνονται αποδεκτές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχετικά Άρθρα

Back to top button