Πολιτική Υγείας

Πρόεδρος ΕΟΦ για νέα φάρμακα: «Θα τα τιμολογήσουμε»! Γιατί βγήκε απέναντι στο Βορίδη

Σε αντίθεση με τον πολιτικό του προϊστάμενο ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης
διαβεβαίωσε πως μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν τιμολογηθεί όλα τα νέα φάρμακα οι εταιρείες των οποίων περιμένουν καιρό τώρα να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα τους.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια του 13ου συνεδρίου Healthworld
του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου σε λίγες ημέρες και μέσα στον Οκτώβριο θα τιμολογηθούν όλα τα φάρμακα που έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα. Ο κ.Λιντζέρης είπε μεταξύ άλλων για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΦ: «ο οργανισμός έχει κάνει βήματα. Χρειάζονται πολλά. Π.χ. στελέχωσης για ταχύτητα στις εγκρίσεις. Έχουν γίνει άλματα στα θέματα τιμολόγησης ανατιμολόγησης».
Πάντως ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης
ακύρωσε τη συνεδρίαση της επιτροπής τιμών που επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του healthreport.gr
εμφανίζεται εκνευρισμένος από τις έντονες πιέσεις του κλάδου για διορθώσεις τιμών τη στιγμή μάλιστα που έχει υποβληθεί περιορισμένος αριθμός ενστάσεων. (ΚΛΙΚ εδώ για πλήρες θέμα)

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ όμως που βγήκε…απέναντι στον Μάκη Βορίδη φέρεται επίσης να είναι εκνευρισμένος με την τακτική του πολιτικού του προϊσταμένου. Άλλωστε οι δύο άνδρες φέρονται να διαφωνούν για βασικά ζητήματα πολιτικής του φαρμάκου από την πρώτη στιγμή που συνευρέθηκαν. Στο μεταξύ όμως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κώστας Φρουζής,
μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ζήτησε να σταματήσει η οριζόντια λογική των clawback – rebate διότι όπως είπε αυτό το ενδεχόμενο θα απειλήσει θέσεις εργασίας και θα φέρει απόσυρση επενδύσεων. Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα η κατά κεφαλή δημόσια δαπάνη για φάρμακα έχει πέσει κάτω από τα 200 ευρώ όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται στα 300. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναρωτήθηκε αν τελικά η Ελλάδα θα εξελιχθεί όσον αφορά την φαρμακευτική της πολιτική όπως είναι αυτή της Πορτογαλίας όπου τα ποσοστά της συμμετοχής των ασθενών αγγίζουν πλέον το 53%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button