ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πρόεδρος ΙΣΑ: «Ευνουχισμένος» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Γιατί ζήτησε την παραίτησή του

Ευθεία επίθεση τόσο κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας όσο και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για την κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την οικονομική ασφυξία, στην οποία έχει οδηγηθεί ο ιατρικός κόσμος, έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΙΣΑ οι μεγάλες αλυσίδες του χώρου της Υγείας θα υπαλληλοποιήσουν τους γιατρούς, ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρνει και ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας των χαμηλών ιατρικών αποδοχών και της απουσίας συλλογικών συμβάσεων.

Δεν ευθύνεται ο πρόεδρος του Οργανισμού για την κατάσταση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης, αναφερόμενος στο πολύ μικρό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι γιατροί στη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Και συνέχισε λέγοντας  χαρακτηριστικά πως ο Σωτήρης Μπερσίμης είναι ένας ευνουχισμένος πρόεδρος, ο οποίος πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του εάν δεν μπορεί να διοικήσει τον Οργανισμό.

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ  ο «ΕΟΠΥΥ παρά το πρόσφατο φιάσκο των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δεν αντιλαμβάνεται ότι εκείνος χρειάζεται τους ιατρούς για να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και όχι το αντίστροφο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται . Είναι πρωτοφανής, η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματαΔιαβάστε ΕΔΩ τα πεπραγμένα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ τα τελευταία δύο χρόνια: Προσκλητήριο για απολογισμό ΕΟΠΥΥ στην ηγεσία του υπ.Υγείας! Όλο το παρασκήνιο

Σε ασφυξία

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί ο κ. Πατούλης δήλωσε πως «το υπουργείο Υγείας, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον ιατρικό κόσμο, ενώ έχει δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας .Οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση και στερεί από τον Έλληνα ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας επιχειρώντας να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας».

Οικογενειακοί γιατροί -ΤΟΜΥ

Βατερλό για το υπουργείο Υγείας, αποδείχθηκε όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης η προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, καθώς προέβλεπαν απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς ,σ ένα θολό εργασιακό τοπίο.

Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χορήγησε 372 βεβαιώσεις για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, για οικογενειακούς γιατρούς ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37% ,γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος

 

 

 

 

 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις, για την κάλυψη 195 θέσεων! Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας κάλυψαν το 1/3 των θέσεων.

«Ο Έλληνας γιατρός μπορεί να μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, ωστόσο έχει αξιοπρέπεια και δεν επιτρέπει να τον εκμεταλλευτούν αυτοί που οδήγησαν στη φτωχοποίησή του. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας »,σχολίασε ο Γ. Πατούλης.

Καταστροφικό clawback

Όπως κατήγγειλαν τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, και οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Ενώσεων και των Επαγγελματικών Φορέων, τα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το clawback, φτάνει σε ποσοστό το 48% της αξίας της εξέτασης, ώστε να καθίσταται πραγματικά ανέφικτη, η ορθολογική λειτουργία ενός φορέα και να υφίσταται πλέον άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Λαμβάνονται μέτρα

Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως ο ΙΣΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία δημιουργίας νέων συλλογικών συμβάσεων των γιατρών και φορέων με τον ΕΟΠΥΥ, σε επίπεδο Ιατρικών Συλλόγων. Αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί πλατφόρμα, για τη συλλογή υπογραφών ιατρών και φορέων που πλέον απαιτούν συλλογική σύμβαση, σε επίπεδο κάθε ιατρικού συλλόγου.

Επίσης πρόκειται να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή, αλλά και η διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ενώ θα δημιουργηθεί Επιτροπή, για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και κάθε ιατρικής πράξης και εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, με βάση το πραγματικό κόστος, στο πλαίσιο της βέλτιστης ιατρικής πρακτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο «μπλόκο» των γιατρών στο υπ.Υγείας! Αρνούνται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να συμμετάσχουν στις ΤΟΜΥ

Παρασκήνια: Η έλλειψη ντροπής του ΕΟΠΥΥ για τους βαριά πάσχοντες και τις ουρές για ένα φάρμακο!

Τι σημαίνει η κατάργηση της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ! Προς κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Editorial: ΕΟΠΥΥ 5 χρόνια ζωής! Από τον Βουδούρη στον Μπερσίμη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button