Πολιτική Υγείας

Πρόεδρος Νοσηλευτών: σύστημα αξιολόγησης για …κηφήνες στο ΕΣΥ!

Μιλά για ένα σύστημα που ουσιαστικά θα ευνοήσει τους κηφήνες οι οποίοι δεν επιθυμούν καμία αξιολόγηση, καθώς επί χρόνια επιβιώνουν στα νοσοκομεία. Και αυτό επειδή όπως εξηγεί, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί βρίθει λαθών και προχειρότητας.

Διαβάστε το άρθρο του προέδρου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Άρη Δάγλα
.
Η προχειρότητα των κυβερνώντων, άλλοθι για τους κηφήνες

Πολλά ακούγονται και γράφονται για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, από κάθε σχετικό και άσχετο δημοσιογράφο, συνδικαλιστή ή απλό εργαζόμενο. Από τη μια, οι κυβερνώντες αυθαιρετώντας, θέσπισαν με τρόπο καθαρά σουρεαλιστικό, την ποσοστιαία αξιολογική κατάταξη των εργαζομένων σε τρεις κατηγορίες, προεξοφλώντας πριν την εν θέματι διαδικασία, ότι το 15% των εργαζομένων ενός φορέα είναι προβληματικοί, το 65% μέτριοι και το 25% άριστοι. Αυτό το εξωφρενικό και αξιωματικό στεγανό, είναι τόσο βλακώδες, που προκαλεί ερωτηματικά για την πνευματική ισορροπία του συντάξαντος την εν λόγω διάταξη.

Δεν κατανοώ με κανέναν τρόπο, γιατί αποκλείεται οι άριστοι να είναι λιγότεροι από 25% και οι μέτριοι περισσότεροι, ή αντιστρόφως. Έτσι, η προχειρότητα και η ασυγχώρητη πρεμούρα των κυβερνώντων να ικανοποιήσουν την αδηφάγο όρεξη της τρόικας, έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε όσους αρνούνται ολοκληρωτικά την αξιολόγηση, να ξιφουλκήσουν και να πλειοδοτήσουν σε λαϊκισμό και σε εκστρατεία παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Η αξιολόγηση ως διαδικασία, είναι αλληλένδετη με κάθε έκφανση της δραστηριότητάς μας, από τα ψώνια μας στο super market, έως τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε στα διάφορα πεδία της καθημερινής μας συναναστροφής.

Η απουσία αδιάβλητων αξιολογικών κριτηρίων μέχρι σήμερα, ο κομματισμός, η αδιαφάνεια στις κρίσεις των επιτελικών στελεχών, οι χαλκευμένες και καθαρά υποκειμενικές αξιολογήσεις μέσω των περιβόητων συνεντεύξεων και γενικά το σαθρό οικοδόμημα της ιεραρχικής εξέλιξης στο δημόσιο τομέα, αποτέλεσαν ένα πρώτης τάξεως νοσηρό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δε θα μπορούσε να αναπτυχθεί τίποτα υγιές αν αυτό δεν είχε την απόλυτη αποδοχή από τους κοινωνικούς εταίρους.

Αντί λοιπόν οι συντάκτες του επίμαχου διάτρητου συστήματος, να εισάγουν ένα γενικά αποδεκτό και αντικειμενικά αδιάβλητο τρόπο αξιολόγησης, επέδειξαν έναν ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό, δίνοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, σε κείνους που πρωτοστάτησαν επί δεκαετίες στη δημιουργία του πνιγηρού κλίματος του άκρατου κομματισμού και της δικτατορίας των μετρίων, να «ζητήσουν και τα ρέστα».

Έτσι, οι κηφήνες και οι κομματικοί λυμεώνες, προσχηματικά, καλυπτόμενοι πίσω από την προαναφερθείσα παιδαριώδη πρόβλεψη των ιθυνόντων, επιχειρούν να ανατρέψουν την κοινή λογική, αρνούμενοι ολοκληρωτικά την έννοια της αξιολόγησης, προφανώς για να καλύψουν τη δική τους επίδοση στην οκνηρία, τη ραστώνη και την αεργία. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button