Ειδήσεις Υγείας

Προληπτικές εξετάσεις: Ποιες πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα;

Σωτήριες μπορεί να αποβούν οι προληπτικές εξετάσεις καθώς όπως είναι γνωστό ακόμα και οι πιο σοβαρές παθήσεις, αν διαγνωστούν έγκαιρα και στα πρώτα στάδια, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Υπηρεσία Πρόληψης των ΗΠΑ, οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες είναι οι εξής:

Τακτικό και ετήσιο check-up

Καλό είναι οι γυναίκες να τηρούν την ετήσια τακτικότητα των εξετάσεων, αίματος, ούρων και λοιπών προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης της υγείας  και τυχόν αλλαγών που έχουν συμβεί.

Ψηλάφηση

Από την ηλικία των 20 ακόμα επιβάλλεται οι γυναίκες και να ελέγχουν, είτε μόνες τους, είτε με τη βοήθεια του γιατρού τους το στήθος και τις μασχάλες τους για τυχόν κύστες και ογκίδια.

 

 

 

 

 

Μαστογραφία

Η εξέταση της μαστογραφίας ξεκινάει από την ηλικία των 40 και προτείνεται να γίνεται ανά χρόνο. Ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό, είναι πιθανό ο γιατρός να προτείνει συχνότερες μαστογραφίες.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Για όσες γυναίκες έχουν ιστορικό στην οικογένεια οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν από 18 ετών. Όσες γυναίκες είναι υψηλού κινδύνου λόγω κάποιας χρόνιας ασθένειας όπως είναι η νόσος του Crohn, οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν μετά τα 20, ενώ από την ηλικία των 50 και μετά, η κολονοσκόπηση θα πρέπει να γίνεται ανά έτος.

 

 

 

 

Διαβήτης

Ξεκινώντας από τα 45, οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται για διαβήτη ανά τρια χρόνια, ενώ οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινάνε νωρίτερα αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια.

Τεστ ΠΑΠ και εξέταση για τον ιό HPV

Το τεστ ΠΑΠ, καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια, ξεκινώντας από τα 21, μέχρι και την ηλικία των 65. Ο ιός του HPV εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες κάτω των 30, αλλά τυχόν ανησυχητικά αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ, μπορεί να οδηγήσουν στην εξέταση για τον εντοπισμό του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

 

 

 

Εξέταση οστικής πυκνότητας

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 θα πρέπει να ελέγχετε την οστική σας πυκνότητα ανά δυο χρόνια, ενώ αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αν είχατε στο παρελθόν διατροφικές διαταραχές ή κάνατε καθιστική ζωή, τότε είναι πιθανό ο γιατρός σας να προτείνει την εξέταση σε νεαρότερη ηλικία.

Εξέταση θυρεοειδούς

Η εξέταση για το ενδεχόμενο του υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού θα πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 19 ετών. Αν δεν ανήκει σε μια από αυτές τις κατηγορίες οι εξετάσεις μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των 50 ετών και σε συχνότητα πενταετίας.

 

 

 

 

 

Καρκίνος του δέρματος

Κάντε την επίσκεψη στο δερματολόγο, θέμα ρουτίνας και κάντε και οι ίδιες αυτοπαρατήρηση, για τυχόν ακανόνιστου σχήματος ελιές και σημάδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξέταση αίματος: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται και γιατί

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button