ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα! Σε ισχύ μέτρα έκτακτης ανάγκης

Το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα του κοροναϊού ανιχνεύθηκε στην χώρα μας. Πρόκειται για μια γυναίκα 38 χρονών που είχε ταξίδεψε πρόσφατα στην Βόρεια Ιταλία και ήδη νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης σε νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είναι επί ποδός και παρακολουθούν στενά την κατάσταση της υγείας της γυναίκας η οποία εξελίσσεται ομαλά.

Εξάλλου όπως προβλέπει το πρωτόκολλο που ισχύει σε τέτοιες καταστάσεις η γυναίκα  που ταξίδεψε στην Ιταλία θα εξακολουθήσει να νοσηλεύεται στην απομόνωση και θα ακολουθήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή για τον Covid-19. Παράλληλα οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίας ημέρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης ενώ το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό έχει προετοιμαστεί κατάλληλα με τις ασκήσεις ετοιμότητας που έγιναν το προηγούμενο διάστημα!

Την ίδια στιγμή εντατικοποιήθηκαν ακόμη περαιτέρω τα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν κάθε πιθανότητα να μεταδοθεί ο φονικός ιός στον πληθυσμό. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πάντως έλαβε εκτάκτως χθες πέντε βασικά μέτρα για την περίπτωση της επιδημίας όπως προβλέπει και το πρωτόκολλο. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα έκτακτα μέτρα: “Τα πέντε έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για να περιοριστεί ο κοροναϊός! Τι προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου”

Βασικοί τρόποι προφύλαξης

Οι βασικοί τρόποι προφύλαξης από λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι εξής:

Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που πάσχουν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.
Συχνό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά από άμεση επαφή με τους ασθενείς ή το περιβάλλον τους.

Αποφυγή επαφής χωρίς προστασία με αγρόκτημα ή άγρια ζώα.

Τα άτομα με συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης πρέπει να βήχουν σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι τους και να πλένουν τακτικά τα χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοροναϊός: Πρόσφατα δεδομένα από την Ιατρική Βιβλιογραφία

Υπουργείο Υγείας: Αυτή είναι η νέα ομάδα κρούσης για τον κοροναϊό! Όλα τα ονόματα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button