Ειδήσεις Υγείας

Πυελονεφρίτιδα: Όλα όσα θέλετε να μάθετε!

Η πυελονεφρίτιδα μπορεί δυνητικά να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση. Ο λόγος είναι ότι η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί μέσω του αίματος και να προκαλέσει στον ασθενή σηψαιμία. Πάντως, σχεδόν πάντα είναι ιάσιμη νόσος με την κατάλληλη αγωγή.

Συμπτώματα

Ξαφνικός πυρετός

Ρίγη

Πόνος στην περιοχή του νεφρού

Δυσουρία, συχνουρία, τσούξιμο

Παράλληλα αναφέρουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές κατά την ούρηση, όπως:

Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
Θολά και δύσοσμα ούρα
Πόνος κατά την ούρηση

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν πυελονεφρίτιδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μικρόβια που προκαλούν την πυελονεφρίτιδα είναι τα ίδια που προκαλούν τις απλές ουρολοιμώξεις (Ε. Coli, Klebsiella κ.ά.). Σπάνια, μπορεί άλλα μικρόβια, που συνήθως εντοπίζονται στο δέρμα, να αποικήσουν μέσω του αίματος τον νεφρό και να προκαλέσουν πυελονεφρίτιδα.

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος πυελονεφρίτιδα, όπως:

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη,ή  λιθίαση του ουροποιητικού
Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη λοιμώξεων.

Διάγνωση

Η γενική εξέταση αίματος δείχνει σχεδόν πάντα αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και η γενική ούρων συνήθως δείχνει πυοσφαίρια. Για να αποκλειστεί η πιθανότητα απόφραξης του νεφρού, μπορεί να χρειαστεί υπερηχογράφημα.

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν περιπτώσεις εξηγούν οι ειδικοί του ΙΜΟΠ όπου, εκτός από τη χορήγηση των αντιβιοτικών, θα χρειαστεί και κάποια επεμβατική πράξη για την αντιμετώπιση του αιτίου. Πάντως, αυτή αποφεύγεται, όσο υπάρχει η ενεργός φλεγμονή.

Αν όμως είναι σε κατάσταση να λάβει αγωγή από το στόμα τότε συνήθως χορηγείται ειδική αντιβίωση για τουλάχιστον 10 μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στα νεφρά: Τι να κάνετε για άμεση ανακούφιση;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button