Η φωνή του ασθενούςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πως επηρέασε ο κορονοϊός τους ρευματοπαθείς- Έρευνα

Ένας αγώνας διαρκείας είναι για τους ρευματοπαθείς η καθημερινότητα. Μάλιστα ο κορονοϊός ήρθε να επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση της υγείας τους, κυρίως από ανησυχία και φόβο αλλά και εξαιτίας των δυσκολιών που προέκυψαν εν μέσω καραντίνας και περιοριστικών μέτρων.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν παρουσιάσθηκε έρευνα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στους ασθενείς με Ρευματικά Νοσήματα.

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κατερίνα Κουτσογιάννη, παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από τη ΡευΜΑζήν σχετικά με τις συνέπειες του Covid-19 στην καθημερινότητα των ρευματοπαθών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Το 68,2% δεν αντιμετώπισε πρόβλημα πρόσβασης στο γιατρό

Το 75,5 δεν αντιμετώπισε πρόβλημα πρόσβασης στη φαρμακευτική αλλαγή

Το 59% δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή ενώ

Το 28,4 αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω φόβου, καθυστέρησης προμήθειας φαρμάκων

Το 76,3 δεν έκανε χρήση άυλης συνταγής -αυτό ενδεχομένως οφείλεται στη δυσκολία να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες

Το 17% χρειάστηκε να διακόψει την θεραπεία λόγω covid

To 55,7 ενημερωνόταν από το ίντερνετ και το 54,8 από τις ιστοσελίδες των Συλλόγων ασθενών -σημαντικό γιατί είναι ένδειξη της εμπιστοσύνης των ασθενών στις οργανώσεις τους

Το 65,4 επηρεάστηκε αρνητικά η ψυχολογία του αυτό το διάστημα, παρόλα αυτά δεν ζήτησε βοήθεια – μεγάλο ποσοστό ασθενών επηρεάστηκε ψυχολογικά και αυτό φαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει. Ο φόβος και η αβεβαιότητα κυριαρχούσαν

Το 42,5 δήλωσε ότι διεκπεραιώνει τις καθημερινές του εργασίες με δυσκολία συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button