Ειδήσεις Υγείας

Πως θα αναγεννηθεί ο νεκρός της Αμφίπολης με τη μέθοδο DNA! Τι έγινε με τη «Μύρτιδα»

Βήμα βήμα θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανασυνθέτουν το «προφίλ» του ανθρώπου που είχε ταφεί στην Αμφίπολη οι ειδικοί Επιστήμονες. Στην εξερεύνηση αυτή θα αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι DNA και της βιολογίας ώστε να μπορέσουν και οι αρχαιολόγοι να εκτιμήσουν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τον τάφο.

Ωστόσο όπως λένε ειδικοί ανθρωπολόγοι ακόμη και η αφαίρεση του σκελετού μέσα από τον τάφο, κάνει πολλά στοιχεία να χάνονται γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την αναζήτηση της ταυτότητας.

Υπολογίζεται πάντως ότι για το συγκεκριμένο έργο θα χρειαστούν και μήνες μέχρι οι ειδικοί να κατορθώσουν να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με βάση τις εκτιμήσεις οι επιστήμονες που θα αξιοποιήσουν τη σύγχρονη μέθοδο DNA θα μπορέσουν ακόμη και το χρώμα των ματιών να προσεγγίσουν. Όπως επίσης την ηλικία, το φύλο, το ανάστημα και πιθανώς και όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Άλλωστε αντίστοιχη μέθοδο είχε χρησιμοποιηθεί και με την 12χρονη «Μύρτιδα» το πρόσωπο της οποίας είχαν αναπλάσει οι ειδικοί με τη μέθοδο DNA. Πρόκειται για το μικρό κορίτσι που έζησε πριν από 2.500 χρόνια στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή, και πέθανε σε νεαρή ηλικία από τυφοειδή πυρετό. Η ανάπλαση του προσώπου της κατέστη εφικτή χάρη στο κρανίο της που βρέθηκε το 1995 μαζί με τα οστά άλλων 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο τάφο του Λοιμού κατά τις ανασκαφές για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμικό.

Η εξαιρετική διατήρηση του κρανίου ήταν ο κύριος λόγος που αποτέλεσε αντικείμενο της έρευνας του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη. Η μελέτη διήρκεσε 3 χρόνια και σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι η άνω και κάτω γνάθος και όλα τα δόντια του παιδιού, τα μόνιμα και μερικά από τα νεογιλά διατηρούνταν.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν οι ειδικοί και για την ανάπλαση των χαρακτηριστικών του ατόμου ο σκελετός του οποίου βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button