ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πως θα αποκτήσετε ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αν δεν βρείτε οικογενειακό γιατρό!

Υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες είναι ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας ο οποίος θεσμοθετήθηκε και επίσημα με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους.

Ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα πρέπει σύντομα να αποκτήσουν υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες ενώ οι γιατροί – όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση- θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία τους ασθενούς στο φάκελο. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Υποχρεωτικός για ασθενείς και γιατρούς ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου! Τι θα περιλαμβάνει»

Από την άλλη πάντως τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας πρέπει να τον δημιουργούν οι οικογενειακοί γιατροί με την πρώτη επίσκεψη τους ασθενούς.

Για ατομικό φάκελο υγείας στον οικογενειακό γιατρό

Ωστόσο η δυσκολία ανεύρεσης ελεύθερου οικογενειακού γιατρού για ραντεβού, έχει προκαλέσει προβλήματα στους ασφαλισμένους οι οποίοι και δεν βρίσκουν να εξετασθούν δωρεάν και δεν μπορούν να αποκτήσουν τον φάκελο ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα.

Εξάλλου οι διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί τόσο μέσω του ΕΟΠΥΥ, όσο και στις ΤΟΜΥ, δεν ξεπερνούν τους 1200 για πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένους.
Έτσι με το νέο νόμο του υπουργείου Υγείας με τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, προβλέπεται ότι τον φάκελο μπορούν να τον δημιουργήσουν ακόμη και ιδιώτες Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί ή Παιδίατροι οι οποίοι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Όμως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να τους επισκεφθεί καταβάλλοντας από την τσέπη του το κόστος της επίσκεψης.

Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει δεδομένης της δυσκολίας ανεύρεσης οικογενειακού γιατρού αφού ο κλάδος αρνείται να συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των χαμηλών αμοιβών.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί 200.000 ατομικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας, πριν ακόμη γίνουν υποχρεωτικοί μέσω του νέου νόμου.

Πάντως το επόμενο διάστημα η ΗΔΙΚΑ η οποία θα διαχειρίζεται τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας προετοιμάζει και την ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες θα ενσωματώνονται ηλεκτρονικά στον φάκελο του ασθενούς. Διαβάστε ΕΔΩ τι θα γίνει: «Τέλος οι τυπωμένες διαγνωστικές εξετάσεις και συνταγές φαρμάκων! Τι ετοιμάζεται»

Ήδη η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τα νοσοκομεία καθώς ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν εξετάσεις δίνοντας τα αποτελέσματα ψηφιακά στους ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με γραπτό μήνυμα στο κινητό θα ενημερώνονται οι πολίτες για παραβίαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους! Όλη η διαδικασία

Επίσημα τέλος τα βιβλιάρια υγείας! Πως θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς

Μπλόκο στην εργασία πανεπιστημιακών γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές με το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας! Έντονες αντιδράσεις

Νέα πρόταση του υπ.Υγείας για τις συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button