ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πως θα γίνονται οι εξετάσεις για τις ειδικότητες των Γιατρών! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας

Τις αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης αλλά και εξετάσεων των ειδικευόμενων γιατρών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από την Πάτρα.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για την απαραίτητη αναβάθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στα νοσοκομεία ενώ συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα ενσωματώσει αλλαγές στο σημερινό σύστημα εκπαίδευσης και εξετάσεων στο προσεχές νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Ενιαίες εξετάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr οι εξετάσεις για τη λήψη ειδικότητας θα γίνεται με ενιαία θέματα για όλη τη χώρα, την ευθύνη των οποίων θα έχουν οι επιστημονικές εταιρείες, όπως άλλωστε θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό κατάθεση, περιγράφει ότι οι βασικές επιστημονικές εταιρείες που μετονομάζονται σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ), θα συμβάλουν για τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας, αλλά και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθούν σε κάθε κλινική οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κάθε κλινική μπορεί να παρέχει διαφορετική εκπαίδευση στους νέους γιατρούς, ενώ οι εξετάσεις γίνονται ανά περιοχή με διαφορετικά θέματα. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται δυσκολίες και ανισότητες στις εξετάσεις ειδικότητας.

Οι επιστημονικές εταιρείες θα εισηγούνται στο ΚΕΣΥ και θα κρίνουν (μαζί με το ΚΕΣΥ) ποιες κλινικές που δίνουν ειδικότητα σήμερα στη χώρα, πληρούν τις προϋποθέσεις της ορθής εκπαίδευσης των νέων γιατρών, ώστε να συνεχίσουν να το κάνουν.

Άλλωστε προβλέπεται ότι όποιες κλινικές που σήμερα δίνουν ειδικότητα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα χάνουν τη σχετική πιστοποίηση. Δείτε ΕΔΩ την ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να κρίνει εκτός των άλλων και ποιες κλινικές πληρούν τις προϋποθέσεις: “Ανακοινώθηκε η επιτροπή που θα καθορίσει τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλα τα ονόματα”

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα είναι αρμόδια για την επαναξιολόγηση και αξιολόγηση όλων των τμημάτων και μονάδων που παρέχουν ειδικότητα σε γιατρούς και σε άλλους επιστήμονες υγείας, καθώς και για τον επανακαθορισμό των κριτηρίων αναγνώρισης μονάδων για παροχή ειδίκευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζουν τα πάντα στις ειδικότητες ιατρικής! Τι προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ

Έρχονται αλλαγές στα νοσοκομεία με το νομοσχέδιο “σκούπα” από Σεπτέμβριο! Τι αλλάζει

Τι αλλάζει στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Κέντρα Υγείας με το Νομοσχέδιο “σκούπα” του υπ.Υγείας

Μόνιμες εξπρές προσλήψεις στο ΕΣΥ μέχρι τις εκλογές! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button