ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πως θα εξειδικευθούν τα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες

Μέτρα άλλωστε που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους άμεσα, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να το πράξει πριν τις 22 Μαΐου οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Πάντως όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες οι οποίες θα καθοριστούν στη συνέχεια στις διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν.

Κίνητρα για γενόσημα στα φαρμακεία

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προβλέπονται οικονομικά κίνητρα στους φαρμακοποιούς για την προώθηση των γενοσήμων. Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι μέσα στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας είναι να δίνεται και ένα συγκεκριμένο ποσό ανάλογα με το σκεύασμα και την τιμή του, αλλά πιθανώς αυτό θα βρει αντίθετους τους φαρμακοποιούς.

Και στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δε σκοπεύει να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο και ειδικά με τον κλάδο των φαρμακοποιών. Όλα όμως θα διευκρινιστούν στη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι της Τετάρτης (3 Μαΐου) οι εκπρόσωποι του κλάδου με τον υπουργό Υγείας.

Πάντως όπως και να ‘χει με βάση το νέο μνημόνιο θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του κέρδους των φαρμακείων. Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπεται στο νέο μνημόνιο: «Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κέρδους των φαρμακείων! Τι ζητά η τρόικα στο 4ο μνημόνιο»

Τι θα γίνει με τους γιατρούς και τα γενόσημα

Σε ότι αφορά στους γιατρούς, έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι προς ώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρότι στην ανακοίνωση των μέτρων μιλούσε για «Μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό», δε μπορεί να εντοπίσει τη φόρμουλα με την οποία να μπορεί να επιβληθεί συγκεκριμένο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων.

Και αυτό διότι όπως αναφέρουν πηγές στο HealthReport.gr, μια τέτοια ρύθμιση θα εκπέσει στα δικαστήρια. Άλλωστε και στο παρελθόν που είχε ορισθεί ως ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων το 15%, στην πράξη δεν τηρήθηκε ποτέ.

Ωστόσο το μέτρο ελέγχου της συνταγογράφησης από τους γιατρούς, θα επωμιστεί ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος και θα πρέπει να κάνει τους σχετικούς ελέγχους.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι μηχανισμοί ελέγχου του ΕΟΠΥΥ θα καλούν τους γιατρούς εκείνους που σύμφωνα με τα στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δε θα κινούνται στο μέσο όρο συνταγών και γενοσήμων της ειδικότητας τους. Αρχικά θα προβλέπεται επίπληξη ενώ δεν αποκλείονται και ποινές.

Το χαράτσι 25% στα νέα φάρμακα με …παράθυρο

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr υπογραμμίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά ακόμη τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, δεδομένου ότι γνωρίζει πως υπάρχει κίνδυνος να μην έρχονται νέα φάρμακα στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι στα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφήνεται και ένα παράθυρο να μην εφαρμοστεί στην πράξη εφόσον υπάρξει διαπραγμάτευση τιμής σε ένα νέο σκεύασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κέρδους των φαρμακείων! Τι ζητά η τρόικα στο 4ο μνημόνιο

Καμία αλλαγή στα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) στο 4ο μνημόνιο! Όλες οι λεπτομέρειες

Ο Αντιπρόεδρος της DEMO Δ.Δέμος στο HealthReport.gr: «Δεν επαρκούν τα μέτρα για τα γενόσημα»!

Στα ύψη οι συνταγές των φαρμάκων! Τι προτείνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τον έλεγχο της δαπάνης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button