Ειδήσεις Υγείας

Πως θα καταλάβατε ότι έχετε πρόβλημα στα νεφρά! Όλα τα σημάδια

Πολλές φορές τα συμπτώματα αποδίδονται από τον ίδιο τον ασθενή σε άλλες αιτίες και έτσι δεν αναζητά ιατρική βοήθεια.

Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε ποτέ!

Πρήξιμο

Οι νεφροί ρυθμίζουν τα υγρά του σώματος, οπότε όταν έχουν βλάβη δεν απομακρύνουν το επιπλέον νερό, το οποίο συσσωρεύεται στο σώμα προκαλώντας πρήξιμο (οίδημα) στα πόδια, στους αστραγάλους και στο πρόσωπο.

Αλλαγές στην ενούρηση

Το πρώτο σημάδι της νεφροπάθειας είναι οι αλλαγές στη συχνότητα ενούρησης και την ποσότητα των ούρων. Μπορεί να παρατηρηθεί είτε μείωση είτε αύξηση, ιδιαίτερα το βράδυ. Μπορεί επίσης να αλλάξει το χρώμα των ούρων.

Αίμα στα ούρα

Το αίμα είναι ένας βέβαιος λόγος ανησυχίας. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση, επιβάλλει όμως την επίσκεψη στο γιατρό.

Υπερβολική κόπωση και γενικευμένη αδυναμία

Τα νεφρά παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα. Η μείωση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω έλλειψης της ερυθροποιητίνης οδηγεί στην αναιμία. Το αποτέλεσμα είναι η γενικευμένη κόπωση και η υπερβολική αδυναμία.

Ζαλάδα και δυσκολία συγκέντρωσης

Η αναιμία σε συνδυασμό με τη νεφροπάθεια στερεί επίσης από τον εγκέφαλο πολύτιμο οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη ζαλάδα και την αδυναμία συγκέντρωσης.

Ρίγη

Η νεφροπάθεια εκδηλώνεται επίσης με ρίγη, ακόμη κι όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή. Η λοίμωξη στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό και έντονα ρίγη.

Δερματικά εξανθήματα και φαγούρα

Οι νεφροί καθαρίζουν το αίμα από διάφορες άχρηστες ουσίες, αλλά όταν αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό οι ουσίες συσσωρεύονται στο αίμα και μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα. Για τον ίδιο λόγο η κατακράτηση ουρίας και άλλων αζωτούχων ενώσεων στο αίμα (ουραιμία) προκαλεί την άσχημη αναπνοή με τη χαρακτηριστική οσμή της αμμωνίας. Η ουραιμία συνοδεύεται επιπλέον από ναυτία, εμετούς, ανορεξία και απώλεια βάρους.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button