ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πως θα παρέχουν υπηρεσίες οι αποκλειστικές νοσοκόμες στο ΕΣΥ και τις Ιδιωτικές Κλινικές! Νέα εγκύκλιος

Με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας δίνει νέες διευκρινίσεις σχετικά με το πως θα επιλέγονται στα νοσοκομεία, δημόσια ή ιδιωτικά, οι αποκλειστικές νοσοκόμες.

Μάλιστα ζητείται η πιστή τήρηση του νόμου δεδομένου ότι σήμερα στο ΕΣΥ συχνά πυκνά παρακάμπτονται οι λίστες όπου είναι εγγεγραμμένες οι αποκλειστικές νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ πόσα χρήματα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για αποκλειστικές: «Τι θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για αποκλειστικές νοσοκόμες με τον νέο κανονισμό παροχών! Όλες οι λεπτομέρειες»

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες – νοσοκόμοι προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς ενός νοσοκομείου ή μιας ιδιωτικής κλινικής, οφείλουν:

α) να διαθέτουν άδεια εργασίας από το ΙΚΑ,

β) να έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας,

γ) να περιλαμβάνονται στον ονομαστικό πίνακα που καταρτίζεται από την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια και τηρείται σε κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή Ιδιωτική Κλινική.

Η διάθεση τους πρέπει να γίνεται μόνο από τον οικείο ονομαστικό πίνακα σύμφωνα με την σειρά αναγραφής τους και μέχρι εξάντλησης αυτού. (Κυκλική διάθεση–rotation).

Η διάθεση των αποκλειστικών νοσοκόμων του ονομαστικού πίνακα γίνεται από την τριμελή επιτροπή που συγκροτείται προς τούτο σε κάθε Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική και η οποία αποτελείται:

α) στα Νοσοκομεία από τον Προϊστάμενο/η της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον Προϊστάμενο/η της Διοικητικής Υπηρεσίας και έναν Νοσηλευτή /τρια με Β ́
βαθμό,

β) στις Ιδιωτικές Κλινικές από τον Προϊστάμενο/η του Νοσηλευτικού
Προσωπικού, τον Διοικητικό Δ/ντή και έναν Νοσηλευτή.

-Η Επιτροπή έχει την υποχρέωση ελέγχου των αποκλειστικών νοσοκόμων για τυχόν παραπτώματα με τη δυνατότητα αντικατάστασής τους.

-Η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κάθε Νοσοκομείου ή ο Προϊστάμενος του Νοσηλευτικού Προσωπικού κάθε Ιδιωτικής Κλινικής, οφείλει να τηρεί πιστά και να εφαρμόζει αδιαλείπτως τα προβλεπόμενα επί της διαδικασίας της Υπουργικής Απόφασης καθώς επίσης να διασφαλίζει την αμερόληπτη σειρά του ονομαστικού πίνακα, προκειμένου όλοι οι αναγραφόμενοι να πραγματοποιούν τον ίδιο αριθμό ημερομισθίων.

-Η άδεια παραμονής σε συγγενικό πρόσωπο ή σε πρόσωπο που απασχολείται κατ’ οίκον για τη φροντίδα του ασθενούς, θα πρέπει να υπογράφεται από τον θεράποντα ιατρό ή την Προϊσταμένη του Νοσηλευτικού Τμήματος και να τηρούνται και να ελέγχονται με κάθε λεπτομέρεια οι προϋποθέσεις της Υπουργικής Απόφασης.

-Την ευθύνη για την παραμονή των συνοδών και των αποκλειστικών νοσοκόμων έχει η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου ή της Ιδιωτικής Κλινικής.

-Η όποια παραβίαση της σειράς, μετά από προσωπική επιλογή του ασθενούς, πρέπει να γίνεται δεκτή κατόπιν πλήρους αιτιολόγησης και τεκμηρίωσης αυτής.

Τέλος, οι Υγειονομικές Περιφέρειες στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα εγκύκλιος λόγω αρμοδιότητας, οφείλουν να μεριμνούν, για την εφαρμογή και τον έλεγχο των κείμενων διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης, έτσι ώστε, να επιτυγχάνεται η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς που επιθυμούν την επικουρική φροντίδα των αποκλειστικών νοσοκόμων.
Η Δ/νση Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας, λόγω εποπτείας, θα μεριμνά για την αποτελεσματική εφαρμογή των ανωτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται 630 προσλήψεις γιατρών για Κέντρα Υγείας και Εντατικές! Όλες οι λεπτομέρειες

Εμβόλια: Οι ελλείψεις και οι ανησυχίες στη χώρα μας! Όλη η αλήθεια

Γενικοί γιατροί με κουρεμένη συνταγογράφηση και χωρίς Διαβήτη! Σε απόγνωση ο κλάδος

Μπάχαλο με τα νέα όρια συνταγογράφησης των γιατρών όλης της χώρας! Δείτε τι σημαίνει για τους ασθενείς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button