ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πως θα φοράμε τις μάσκες από τη Δευτέρα-Απαγορευτικές αυτές με φίλτρο για τους πολίτες

Οδηγίες για τους πολίτες σχετικά με το πως θα φορούν τις μάσκες υποχρεωτικά από τη Δευτέρα αναμένεται να εκδώσει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε η μάσκα αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να αποδειχθεί και βασική πηγή μετάδοσης του κορονοϊού.

Παρότι οι επιστήμονες και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τονίζουν ότι η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για το νέο ιό, είναι μέτρο υποχρεωτικό και μάλιστα θα επισύρει και πρόστιμο 150 ευρώ. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες για το που πρέπει να φοράμε μάσκες: “Άρση μέτρων: Τσουχτερό πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα εκεί που απαιτείται”

Όπως διευκρινίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας σχετικά με τη χρήση της μάσκας, τη φοράμε όχι για να μην κολλήσουμε, «αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα».

Ποιες είναι επικίνδυνες

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να εστιάσουν στις ιατρικές μάσκες αλλά σε απλές πάνινες, υφασμάτινες αλλά «ακόμα και χάρτινη μάσκα, που με απλό τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί, ακόμα και στο σπίτι, από διάφορα υλικά» εξηγεί ο κ.Τσιόδρας.

Πάντως αυτός που διευκρινίζει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είναι πως για τους πολίτες είναι ακατάλληλες και πιθανώς και επικίνδυνες εκείνες με το φίλτρο που χρησιμοποιούν οι γιατροί στα νοσοκομεία καθώς μεταδίδουν με μεγάλη ευκολία τον ιό προς τους άλλους πολίτες.

ο νέος κορονοιός

Σχετικά με τους κινδύνους της μάσκας: «Μπορεί να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές.
Η χρήση της μάσκας δεν υποκαθιστά τους βασικούς μας κανόνες, τους κανόνες προστασίας που έχουμε μάθει όλοι μας αυτό τον καιρό» επαναλαμβάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναλυτικές οδηγίες για τις μάσκες θα ακολουθήσουν άμεσα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Οι τιμές

Προς ώρας πάντως το βασικό πρόβλημα των πολιτών είναι που και πως θα βρουν μάσκες αλλά κυρίως σε τι τιμές. Ήδη από την ημέρα που εκδηλώθηκε η υγειονομική κρίση οι τιμές στις μάσκες εκτοξεύθηκαν, ενώ πλέον λόγω της υποχρεωτικότητας του μέτρου αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο ακριβές.

αντισηπτικά για το νέο κορονοϊό

Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει πλαφόν στις τιμές παρότι υπάρχουν σχετικά αιτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσιόδρας: Γιατί λέμε «Ναι» τώρα στη χρήση μάσκας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button