ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πως θα χρησιμοποιούν οι γιατροί τα POS στα ιατρεία! Όλες οι πληροφορίες

Η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τα POS, αναμένεται να εκδοθεί από μέρα σε μέρα και ουσιαστικά θα αποσαφηνίζει το αφορολόγητο για τους πολίτες. Άλλωστε το τι θα γίνει με τους γιατρούς αλλά και τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ήδη σαφές.

Ο καθορισμός του αφορολόγητου για τους πολίτες είναι και ο λόγος όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, που έχει καθυστερήσει η έκδοση της εγκυκλίου.

Υποχρεωτικά POS για όλους τους γιατρούς

Παρότι αρχικά υπήρχαν διάφορα σενάρια, πλέον είναι σαφές πως επιβάλλεται η υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων καρτών σε όλα τα ιατρεία. Γεγονός βέβαια που θα αλλάξει άρδην όλες τις συναλλαγές των γιατρών με τους πελάτες ασθενείς.

Ωστόσο δε θα είναι υποχρεωτική η χρήση του σε όλους τους ασθενείς. Με βάση τα όσα εξηγούν στο HealthReport.gr υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι ασθενείς θα μπορούν να πληρώνουν και με μετρητά τις επισκέψεις ή τις υπηρεσίες τους προς τους γιατρούς, αλλά οι επισκέψεις αυτές δε θα μπορούν να αξιοποιούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου εάν έχουν αποπληρωθεί με μετρητά.

Ωστόσο το πρόβλημα για τους φορολογούμενους δεν εστιάζεται σε όσους πραγματοποιούν ελάχιστες επισκέψεις ετησίως σε γιατρούς. Ούτως ή άλλως οι ιατρικές δαπάνες για να αξιοποιηθούν για φοροελαφρύνσεις πρέπει να υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.

Αυτό είναι εξάλλου που προβληματίζει και το οικονομικό επιτελείο, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr. Δηλαδή οι ασθενείς που θα επισκέπτονται ελάχιστες φορές μέσα στο χρόνο έναν γιατρό και δε θα έχουν φοροελαφρύνσεις από ιατρικές υπηρεσίες επειδή θα είναι μικρά τα ποσά, θα μπορούν να πληρώνουν μετρητά και συνεπώς ο γιατρός να αποφεύγει την απόδειξη εισπράττοντας το ποσό με «μαύρα».
Μόνο στις περιπτώσεις που μία υπηρεσία θα είναι υψηλού κόστους θα είναι υποχρεωτική η χρήση των POS ή άλλου τύπου ηλεκτρονική συναλλαγή.

Εξάλλου με βάση τον τελευταίο νόμο του 2016, οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, ενώ δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου για ιατρικές αποδείξεις ο φορολογούμενος αν η πληρωμή δεν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής , ανεξαρτήτως ποσού.

Οι ηλικιωμένοι και οι κάρτες

Στο μεταξύ στην κυβέρνηση, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, είναι άκρως ικανοποιημένοι, καθώς καταρρίφθηκε το επιχείρημα του ιατρικού κόσμου αλλά και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση καρτών και των άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Και αυτό διότι όπως έχει ρυθμιστεί, για όσους είναι άνω των 70 ετών δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα, ενώ πλέον θα μπορούν κανονικά να «χτίζουν» και το αφορολόγητο τους ακόμη και με τις απλές αποδείξεις από ιατρικές υπηρεσίες κλπ κάτι που αναμένεται να ρυθμιστεί.
Αντίστοιχες διευκολύνσεις ισχύουν και για όσους έχουν αναπηρία άνω του 80% οι οποίοι επίσης δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κάρτες άλλο ηλεκτρονικό τρόπο.

Έλεγχοι για τυχόν υπερχρεώσεις και «μαύρα»

Στο μεταξύ με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζονται «σαφάρι» ελέγχων σε ιατρεία και Μονάδες Υγείας.
Και αυτό προκειμένου να εντοπισθούν οι γιατροί που παρά τα νέα μέτρα με το πλαστικό χρήμα, θα συνεχίζουν να εισπράττουν μαύρο χρήμα.

Επίσης σε συνεργασία με τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Υγείας, θα ερευνάται εάν υπάρχουν γιατροί οι οποίοι επικαλούμενοι τις κρατήσεις των τραπεζών από τη χρήση των POS, θα αυξάνουν τις χρεώσεις στις επισκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Σαρωτικές αλλαγές σε αμοιβές και επισκέψεις! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας

Πόσα χάνουν και τι θα πληρώνουν οι γιατροί με το νέο ασφαλιστικό! Αναλυτικά ανά κατηγορία

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι νέες συμβάσεις! Όλο το παρασκήνιο

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει η διαδικασία αποζημίωσης για τα γυαλιά οράσεως! Στα κάγκελα οι οπτικοί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button