Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Πως θεραπεία μία φορά τη μέρα ελέγχει το άσθμα! Τι έδειξε πρωτοποριακή μελέτη

Πιο εύκολη γίνεται πλέον η ζωή των ασθενών με άσθμα, αφού θεραπεία που χορηγείται μόνο μία φορά την ημέρα μπορεί και ελέγχει τη νόσο. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη θεραπεία προέκυψαν από μία πρωτοποριακή μελέτη που ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πνευμονολογίας στο Μιλάνο (ERS).  Διαβάστε ΕΔΩ: Νέα συνδυαστική θεραπεία για τους ασθενείς με άσθμα!

Πρόκειται για τη μελέτη Salford Lung Study (SLS) για το άσθμα, η οποία δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα και στην επιστημονική έκδοση The Lancet, και δίνει την ευκαιρία στην ιατρική κοινότητα να επανεξετάσει την αντιμετώπιση και διαχείριση του άσθματος.

Τα πρωτοπόρα στοιχεία της μελέτης εστιάζονται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες μπόρεσαν να αξιολογήσουν τις θεραπείες για το άσθμα υπό πραγματικές συνθήκες (real life data), συμπληρώνοντας έτσι τα όσα γνωρίζουν μέσω των συμβατικών κλινικών μελετών.

Εξέταζαν δηλαδή ασθενείς που λάμβαναν θεραπείες για το άσθμα μέσα σε Νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Salford και του Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου όπου και πραγματοποιήθηκε η μελέτη, διαπιστώνοντας στην πράξη εάν τα σκευάσματα που λάμβαναν ήταν αποτελεσματικά ή όχι και σε τι βαθμό.

Τι έδειξε η μελέτη για θεραπεία μία φορά τη μέρα

Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέδειξε ότι μια νεότερη θεραπεία για το άσθμα που οι ασθενείς μπορούν, για πρώτη φορά, να λαμβάνουν μία μόνο φορά την ημέρα μέσω μιας απλής και αποτελεσματικής εισπνευστικής συσκευής (θεραπεία με συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης/βιλαντερόλης), διπλασιάζει τις πιθανότητες να επιτύχουν οι ασθενείς έλεγχο ή και κλινικά σημαντική βελτίωση του ελέγχου του άσθματος σε σχέση με την καθιερωμένη μέχρι σήμερα θεραπεία (δηλαδή εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ICS) χορηγούμενα ως μονοθεραπεία ή ως συνδυασμό ICS/LABA (ICS με ένα Βήτα Αγωνιστή Μακράς Δράσης).

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr o Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η συγκεκριμένη θεραπεία δίνεται μία φορά την ημέρα άρα καταγράφεται καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών και συνεπώς έχουν και βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και έλεγχο του άσθματος. Πλην του συγκεκριμένου σκευάσματος, όλα τα εισπνεόμενα πρέπει να λαμβάνονται ή δυο φορές το πρωί, δύο το βράδυ, ή δύο φορές τη μέρα. Κανένα δεν είναι 24ωρης δόσης. Κι όμως με τη μία αυτή δόση διαπιστώθηκε στη μελέτη ότι μειώνονται τα συμπτώματα του άσθματος».

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο HealthReport.gr ο κ. Λουκίδης, με βάση και τα αποτελέσματα της μελέτης, η νέα θεραπεία που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα μειώνει της εξάρσεις του άσθματος, βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία, βελτιώνει τα συμπτώματα και ελέγχει τη νόσο. Άλλωστε το άσθμα, όπως τονίζει ο κ. Λουκίδης: «δεν θεραπεύεται αλλά ελέγχεται».

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα στην πρωτοποριακή έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, τονίζει ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, «η βάση του ελέγχου των ασθενών έγινε από Γενικούς Γιατρούς λόγω του συστήματος που εφαρμόζεται στη Βρετανία, οι οποίοι έβαζαν τους ασθενείς στο νέο φάρμακο ή στην παλιά θεραπεία τους. Όσοι άλλαξαν το φάρμακο, διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζαν καλύτερα στοιχεία για την αντιμετώπιση της νόσου, καλύτερο έλεγχο ενώ έγινε και λιγότερη χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων».

Πάντως κατά τον κ. Λουκίδη το άσθμα παρότι δεν παρουσιάζει αύξηση, παρατηρείται ιδιαίτερα στον Δυτικό κόσμο λόγω του δυτικού τρόπου ζωής. Βέβαια σύμφωνα με τον ειδικό, αφορά σε όλες τις ηλικίες ενώ πλέον γίνεται καλύτερη αναγνώριση και διάγνωση της νόσου.

Ωστόσο ενεργό ρόλο στην ενημέρωση του πληθυσμού παίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ειδικός πρόκειται για «μία επίσημη επιστημονική εταιρεία, που εκφράζει τους Έλληνες πνευμονολόγους. Δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και των προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν στην ειδικότητα και αποτελείται από 11 επιστημονικές ομάδες που έχουν ως σκοπό να ασχοληθούν με κάθε τομέα ξεχωριστά. Όπως για το άσθμα, για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), για τον καρκίνο του πνεύμονα, τις λοιμώξεις, τη φυματίωση κ.λ.π. . Ενδεικτικό είναι τονίζει ο κ. Λουκίδης πως  στο 26ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που έγινε από 9-12 Νοεμβρίου το παρακολούθησαν πάνω από 1000 πνευμονολόγοι. Είχε προσυνεδριακά φροντιστήρια με ποικίλη θεματολογία που κάλυψε όλο το εύρος της πνευμονολογίας. Μάλιστα είχαμε προσκεκλημένους και επιστήμονες από το εξωτερικό».

Χρόνια νόσος το άσθμα

Το άσθμα είναι μία χρόνια πνευμονική νόσος που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών. Οι πάσχοντες από άσθμα ανέρχονται σε 358 εκατομμύρια παγκοσμίως. Παρά τις προόδους της ιατρικής, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανεπαρκή έλεγχο και σημαντικά συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή τους.

Οι αιτίες του άσθματος δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά πιθανώς να περιλαμβάνουν μία αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής σύστασης ενός ατόμου και των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι οι εισπνεόμενες ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθίζουν τους αεραγωγούς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button