Ειδήσεις Υγείας

Πως να προστατευτείτε από τις Αλλεργίες

H Άνοιξη έφτασε και έφερε μαζί της τις εποχιακές αλλεργίες που οφείλονται στη γύρη διαφόρων φυτών. Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων που πάσχουν από αλλεργική νόσο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο έτσι ώστε οι προβλέψεις να μιλούν ότι το 2050 το ποσοστό αυτό θα προσεγγίσει το 50%.
Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους εμφανίζει σήμερα αλλεργικά νοσήματα. Στη χώρα μας το 25-30% του πληθυσμού πάσχει από αλλεργικό νόσημα και το 10% των παιδιών από άσθμα. Την Άνοιξη επικρατεί και σχεδόν μονοπωλεί η αναπνευστική αλλεργία δηλαδή η αλλεργική ρινίτιδα η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα.
Οι γύρεις ταξιδεύουν από πολλά χιλιόμετρα μακριά και είναι συστατικό του εισπνεόμενου ατμοσφαιρικού αέρα. Οι γύρεις που ενοχοποιούνται για την δημιουργία αναπνευστικής αλλεργίας προέρχονται από τα μείζονα αλλεργιογόνα που ευδοκιμούν στη χώρα μας ήτοι από την παριετάρια (περδικάκι) που πλήττει το 50% των αλλεργικών από τα αγρωστώδη (γρασίδια δημητριακά) σε ποσοστό 43% , την γύρη της ελιάς ποσοστό 40% και φυσικά τα ακάρεα σκόνης που είναι ολοετές αλλεργιογόνο με 35% που όμως εξακολουθεί να υπάρχει και την άνοιξη όταν υπάρχει αυξημένη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα.
Σημαντική αύξηση παρατηρείται την τελευταία δεκαπενταετία στην γυρεοφορία και την αλλεργία από το κυπαρίσσι και τα εισαγόμενα καλλωπιστικά κυπαρισοειδή φυτά έτσι ώστε το ποσοστό από 1,35% να έχει φτάσει πάνω από 5% περίπου.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι αυτής της αύξησης των αλλεργιών?
Σημαντικό ρόλο παίζει ο παράγοντας της κληρονομικότητας αφού όταν πάσχει ο ένας γονιός από αναπνευστική αλλεργία το παιδί έχει 40% πιθανότητα να αναπτύξει και αυτό ενώ όταν πάσχουν και οι δύο γονείς το ποσοστό ανέρχεται έως και 60% ..
Οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να αποδείξουν τους λόγους της τεράστιας αύξησης των αλλεργιών υπό μορφή επιδημίας έφερε στο φως στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η αλλεργία είναι νόσος των ανεπτυγμένων οικονομικά κοινωνιών εκεί όπου επικρατεί ο δυτικός τρόπος ζωής δηλαδή εκεί όπου παρατηρείται αλλαγή των συνθηκών εργασίας και καθημερινής επιβίωσης (χρήση κλιματιστικών-κατανάλωση έτοιμων τροφών-συχνοί εμβολιασμοί-απουσία άσκησης και επαφής με τη φύση- άγχος..).
Εξάλλου ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας που παίζει πρωτεύοντα ρόλο είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση των αστικών κέντρων όπου οι ατμοσφαιρικοί ρύποι εκτός από ερεθιστικοί ενσωματώνονται με το αλλεργιογόνο το οποίο με τη σειρά του γίνεται πιο διεισδυτικό και πιο επιθετικό με αποτέλεσμα η συμπτωματολογία να είναι πιο έντονη και πιο επίμονη .
Πως μπορούν όμως να αντιμετωπισθούν αυτά τα άκρως ενοχλητικά συμπτώματα και δυνητικά επικίνδυνα αφού το 45% αυτών που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα θα παρουσιάσουν αλλεργικό άσθμα?
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη τύχη από το 1983 να διαθέτει ειδικούς Αλλεργιολόγους οι οποίοι προσφέρουν στους αλλεργικούς ασθενείς υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες γνώσεις . Πρωταρχικό μέλημα του Αλλεργιολόγου είναι η τεκμηρίωση ότι τα συμπτώματα είναι αλλεργικής φύσης.
Η διάγνωση λοιπόν θα γίνει από το ιστορικό και αφού υποβληθεί ο ασθενής σε έλεγχο με δερμοαντιδράσεις δια νυγμού (τεστ) τα οποία είναι αξιόπιστα ανώδυνα και ασφαλή όταν γίνονται από Αλλεργιολόγο. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω θεραπευτική προσέγγιση του ασθενή. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα αποφυγής των αλλεργιογόνων, συμπτωματική αγωγή (με αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι, βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα στεροειδή για τον έλεγχο της αλλεργικής φλεγμονής).
Το σημαντικότερο βήμα όμως για την ριζική απαλλαγή της αναπνευστικής αλλεργίας είναι η θεραπεία απευαισθητοποίησης με τη χρήση σκευασμάτων ενέσιμων (εμβόλια) ή υπογλώσσιων σταγόνων που σκοπό έχουν να καταστήσουν ανοσολογική ανοχή, αποτέλεσμα της οποίας είναι ο αλλεργικός να απαλλαγεί από τα γνωστά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας (κνησμό ρινοφάρυγγα, μπούκωμα, καταρροή, φτερνίσματα) και του αλλεργικού άσθματος (βήχα, δύσπνοια). Γίνεται σαφές πως με την θεραπεία απευαισθητοποίησης αποκαθίσταται η ποιότητα ζωής του αλλεργικού ασθενή και έτσι θα μπορεί να χαρεί την Άνοιξη κοντά στη φύση.

Πρακτικές συμβουλές Πως να προφυλαχτούμε από τις αλλεργιογόνες γύρεις
Ας μην ξεχνάμε ότι η γυρεοφορία αυξάνεται όταν θερμαίνεται η ατμόσφαιρα-Πρέπει λοιπόν να αερίζουμε τα δωμάτια τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις 9.00πμ -κατά την οδήγηση να μένουν τα παράθυρα κλειστά-οι οδηγοί δικύκλων να φορούν κράνος-φοράτε γυαλιά ηλίου-αποφύγετε να κάθεστε πάνω σε πρασινάδα-μείνετε μακριά από ελαιώνες το Μάη μήνα-αποφυγή κηπουρικών εργασιών-αποφυγή άθλησης σε ανοιχτούς χώρους -αποφύγετε το περπάτημα όταν ο καιρός είναι ζεστός και έχει αέρα
Ζωή Δεμέστιχα Αλλεργιολόγος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αλλεργιολόγων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button