Συνεντεύξεις - Άρθρα

Πως πρέπει να είναι το φαρμακείο του μέλλοντος!

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ο τομέας της Υγείας έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα. Το Υπουργείο Υγείας καλείται να οργανώσει έτσι το σύστημα ώστε να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο, με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος και σε ισορροπία με τις ανάγκες των παρόχων του (γιατρών, φαρμακοποιών, φαρμακεμπόρων, επιχειρηματιών κ.λπ.), όπου συχνά συγκρούονται σημαντικά οικονομικά συμφέροντα.

Στους καιρούς μάλιστα της πρωτοφανούς οικονομικής μας κρίσης και των δημοσιονομικών απαιτήσεων, είναι αντιληπτό πόσο εκρηκτικές διαστάσεις όλα αυτά μπορεί να αποκτούν.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ του εξορθολογισμού των δαπανών υγείας και τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου περίθαλψης, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της, λόγω της στρεβλής αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίχθηκε και από ορισμένα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου της υγείας.

Ιδιαίτερα στον τομέα του φαρμάκου –που συμμετείχα ως σύμβουλος των Υπουργών Γεωργιάδη και Βορίδη– ο εξορθολογισμός των τιμών φαρμάκων και η διείσδυση των γενοσήμων, που θα προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, για την προώθηση νέων καινοτόμων φαρμάκων τα οποία με τη σειρά τους θα βελτιώσουν τις θεραπείες και θα σώσουν ζωές, ήταν πρωταρχικό μέλημα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πέρα από κάθε αντιπολιτευτική διάθεση, η σημερινή κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, η στήριξη του ελληνικού παραγόμενου φαρμάκου και το συνάλλαγμα που προσφέρει με τις εξαγωγές του στην πατρίδα μας, καθώς και οι θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει, θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα και πεδίο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, εάν η σημερινή κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει –έστω κατ’ ελάχιστον- την ανάπτυξη που συνεχώς ευαγγελίζεται.

Σε ότι αφορά στα φαρμακεία, το μεγάλο πρόβλημα των φαρμακείων είναι ότι μειώθηκε η «πίτα» από τα 5,2 δις του 2009 στα 1,9 δις το 2016, εκ των οποίων τα 700 εκ. αφορούν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τα οποία κατά πλειοψηφία δεν διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Έτσι, λοιπόν, αναπόφευκτα μειώθηκε κάτω από το μισό και ο τζίρος κάθε φαρμακείου. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των φαρμακείων παρέμεινε σχεδόν ίδιος, μόλις 1.000 έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν την τελευταία 6ετία και μάλιστα πολλά από αυτά λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Εξίσου σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, είναι το ιδιοκτησιακό και η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, ζητήματα που είχαν προστατευτεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στο θέμα του ιδιοκτησιακού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ενδώσει στις πιέσεις της τρόικας και είχε αντιτάξει σθεναρή αντίσταση, διατηρώντας τη δυνατότητα ανοίγματος φαρμακείου μόνο από επαγγελματία φαρμακοποιό.

Η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου πρέπει να παρέχεται μόνο εφόσον συμμετέχει επαγγελματίας φαρμακοποιός με ποσοστό 51% και πάνω, γιατί μόνον έτσι εξασφαλίζεται η παροχή επιστημονικών κι επαγγελματικών υπηρεσιών στον καταναλωτή.

Επίσης, στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε μάχη και πέτυχε την παραμονή τους στα φαρμακεία, αντίθετα με ό,τι συνέβη με τη σημερινή κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι τα ΜΗΣΥΦΑ, πρέπει να διατίθενται μόνο από το φαρμακείο, διότι η φαρμακευτική νομοθεσία δεν επιτρέπει τα φάρμακα να χορηγούνται από τα ράφια των Σούπερ-Μάρκετ, αλλά μόνο από τα χέρια του εξειδικευμένου επιστήμονα φαρμακοποιού που διαθέτει τη γνώση, την εμπειρία, αλλά μπορεί και να αναλάβει την τελική ευθύνη.

Σχετικά με το ωράριο, ο Νόμος Λοβέρδου επέβαλε τη δημιουργία φαρμακείων 3 ταχυτήτων. Χρειάζεται ένα ωράριο το οποίο θα εξυπηρετεί τον πολίτη που έχει ανάγκη γρήγορης πρόσβασης και εξυπηρέτησης από το φαρμακείο του, χωρίς, όμως, να μετατρέπει τον φαρμακοποιό από υγειονομικό επιστήμονα σε «βιονικό φαρμακοποιό-σούπερ μάρκετ».

Χρειάζεται μια χρυσή τομή που να επιτρέπει στον φαρμακοποιό που θέλει να επενδύσει και να λειτουργεί το φαρμακείο του περισσότερες ώρες να το κάνει, αλλά και αυτός που θέλει να έχει ένα μικρότερο κόστος λειτουργίας και ώρες εργασίας να μπορεί, επίσης, να το πράττει.

Πάντως το Φαρμακείο του μέλλοντος θα πρέπει να είναι οργανωμένο και πλήρως στελεχωμένο κυρίως με επιστημονικό προσωπικό, που θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με γνώμονα τις αρχές τις ποιοτικής φαρμακευτικής μέριμνας, διαθέτοντας κάθε σύγχρονο και αναγκαίο προϊόν-λύση (φάρμακο, υγιεινής φροντίδας, καλλυντικό, διαγνωστικό, διαιτητικό, κλπ.).

Από την άλλη είναι αναπόφευκτο και χρήσιμο να αναπτυχθούν συνεργασίες φαρμακοποιών σε μεγαλύτερες μονάδες ή δομές, ώστε να επιτευχθούν χρηματοοικονομικές συνέργειες, οικονομίες κλίμακας και ιδίως οι καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Σε ότι αφορά στις εκλογές, η παρουσία μου στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα των φαρμακοποιών είναι παλιά.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να συμμετέχω στις προσπάθειες των συναδέλφων μου για καλυτέρευση του ρόλου τους ως επιστημόνων, αλλά ταυτόχρονα και ως επιχειρηματιών που έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα στα φαρμακεία μας, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Πιστεύω πως είναι κρίμα αυτή η σχέση με τους πολίτες-πελάτες μας να διαταραχθεί ακόμη περισσότερο, από λάθος χειρισμούς της πολιτικής ή της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας.

Κυρίαρχος στόχος μου είναι η προστασία του ελληνικού ιδιωτικού φαρμακείου, που προσφέρει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Να σταθεί στα πόδια του, γιατί η προσφορά του είναι πολύτιμη χάρη στην εύκολη πρόσβαση του κάθε έλληνα πολίτη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της επικράτειας, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την αντιφατική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των «Δονκιχωτικών» επιδιώξεων και πρακτικών του ΠΦΣ και του ΦΣΑ.

Ο ρόλος των συνδικαλιστικών μας οργάνων πρέπει να είναι μαχητικός και διεκδικητικός, αλλά παράλληλα σε γόνιμο διάλογο με το υπουργείο και τους λοιπούς φορείς υγείας. Η φωνή του ΠΦΣ και του ΦΣΑ δεν πρέπει να είναι απλά καταγγελτικός, αλλά θα πρέπει να επιδιώκει τη σωστή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να διεκδικεί και να πετυχαίνει -στο μέτρο του δυνατού- τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τα συμφέροντα των φαρμακοποιών

Δεν είναι δυνατόν ο σημερινός πρόεδρος κ. Λουράντος, να καταγγέλλει συνεχώς την κυβέρνηση για ό,τι κακό πρόκειται να συμβεί στον κλάδο, χωρίς προηγουμένως να έχει καταθέσει προτάσεις. Είμαι αντίθετος σε μία συνδικαλιστική στάση που απαιτεί τα πάντα, χωρίς προηγουμένως να προτείνει πρακτικές κι εφικτές λύσεις.

Θυμάμαι τον κ. Λουράντο όταν το 2015 καλούσε τους φαρμακοποιούς προεκλογικά να κάνουν τα φαρμακεία τους εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να πέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα; Η αγαπητή κυβέρνηση του κ. Λουράντου κατήργησε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και απελευθέρωσε την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ, υποχωρώντας άτακτα στα κελεύσματα της Τρόικας.

Χαράλαμπος Καραθάνος, φαρμακοποιός υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button