ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

«Πόλεμος» για τις τιμές στα γενόσημα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Η φημολογία των τελευταίων ημερών ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νέες αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ειδικά όσων έχουν χάσει την πατέντα τους συνεπώς και των γενοσήμων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ειδικά στους κόλπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ήδη άλλωστε οι αλλαγές που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με οδηγία της τρόικας, αφήνουν χωρίς προστασία ακόμη και φάρμακα με πολύ χαμηλές τιμές.

Με βάση τις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί, στο τέλος του 2017 ακόμη και φάρμακα με τιμή 1 ευρώ θα μπορούν να μειωθούν περαιτέρω (απώλεια προστασίας).

Κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αντέδρασαν έντονα στην τοποθέτηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) περί ανάγκης για αλλαγή στο υπάρχον σύστημα τιμολόγησης.

Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν αιχμές ότι ο ΣΦΕΕ …συμπορεύεται με τους τροϊκανούς, καθώς και οι δανειστές ζητούν περαιτέρω μειώσεις στα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους συνεπώς και στα γενόσημα τα οποία εξαρτώνται από τις τιμές αυτών.

φάρμακα

Κύκλοι της ΠΕΦ έλεγαν χαρακτηριστικά: «Mας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι θεσμικοί φορείς και άλλοι υποστηρίζουν έναν τρόπο τιμολόγησης που είναι παράνομος, δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της Ευρώπης και θα οδηγήσει τα παλαιά φάρμακα σε απόσυρση εις βάρος τόσο των Ασφαλιστικών Ταμείων όσο και των ασθενών.

Το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον Μ.Ο. των 3 χωρών για τα εκτός πατέντου φάρμακα και τα γενόσημα οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών.

Παράλληλα, αυτό το στρεβλό σύστημα των επιλεκτικών μειώσεων είναι αυτό που υποστηρίζουν και οι Θεσμοί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα ανωτέρω και να μην προβεί σε καμία αλλαγή τιμών των παλαιών φαρμάκων μέχρις ότου να υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου».

φάρμακα

Να σημειωθεί ότι ο ΣΦΕΕ κατά την πρόσφατη Γενική του Συνέλευση είχε επισημάνει μεταξύ άλλων: «Σε ότι αφορά στην τιμολόγηση είναι πάγια θέση του ΣΦΕΕ να ορίζεται ως χαμηλότερη τιμή – τόσο για τα εντός πατέντας (on patent), όσο και για τα εκτός πατέντας (off-patent) φαρμακευτικά προϊόντα – ο μέσος όρος των 3 χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ε.Ε. Επιπλέον, καθώς το παρόν σύστημα τιμολόγησης έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός νέου απλοποιημένου συστήματος τιμολόγησης το οποίο θα προκύψει με διαβούλευση και δεν θα επηρεάζει τις τιμές άλλων χωρών.»

Πάντως ο φόβος της φαρμακευτικής αγοράς είναι μην τυχόν και οι δανειστές …εμπνευστούν και πάλι ανάγκη για νέες μειώσεις στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη η οποία σήμερα βρίσκεται στα κατώτατα όρια και αγγίζει μόλις το 1,945 δις ευρώ.

Μάλιστα στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται τόσο η φαρμακευτική κάλυψη για τους ανασφάλιστους και τους πρόσφυγες όσο και τα εμβόλια τα οποία ανήκουν στην κατηγορία της πρόληψης.
Αποτέλεσμα βέβαια της περιορισμένης φαρμακευτικής δαπάνης είναι ότι με διάφορα τρικ χρεώνονται οι ασθενείς οι οποίοι πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές για τα φάρμακά τους. Διαβάστε ΕΔΩ πως αυξάνονται οι συμμετοχές για τους ασθενείς με διάφορα κόλπα.

Προς ώρας πάντως είναι άγνωστο πως θα καταλήξει αυτή η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τις τιμές στα φάρμακα. Το μόνο βέβαιον είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα φαρμακευτική πολιτική την οποία ετοιμάζει εδώ και καιρό με νέο νομοσχέδιο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button