ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πόλεμος για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων: Φαρμακαποθηκάριοι κατά συνεταιρισμών φαρμακοποιών!

Φωτιές έχει ανάψει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.
Η κυβέρνηση κατάφερε αυτό που -όπως φαίνεται –δεν το είχε καν φανταστεί: και ικανοποίησε τους δανειστές δίνοντας τα φαρμακεία ακόμη και σε μη φαρμακοποιούς, και κατόρθωσε να στρέψει τον έναν κλάδο ενάντια στον άλλο.

Ειδικότερα, μετά τη γνωστοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία δίνεται πλέον το δικαίωμα και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί είναι στα κάγκελα. Άλλωστε στο νέο μετοχική σχήμα θα συμμετέχουν μόνο με ποσοστό 20%.

Γι αυτό και θεωρούν ότι πλέον το επάγγελμα χαρίζεται στους επιχειρηματίες αλλά και στις αλυσίδες που θα έρθουν στη χώρα μας ανοίγοντας μεγάλα «καταστήματα» με φάρμακα, εξαφανίζοντας ταυτόχρονα τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Από την άλλη όμως η κυβέρνηση κατόρθωσε το …ακατόρθωτο. Έκανε τους φαρμακαποθηκάριους να στραφούν κατά των Συνεταιρισμών των Φαρμακοποιών.
Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων σε ανακοίνωσή του ζητά να αποσυρθεί άμεσα η ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων γιατί εκτός των άλλων : «παραβιάζει τα Ευρωπαϊκά κεκτημένα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων στρέφεται όμως και ανοικτά κατά των μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) θεωρώντας ότι οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων ευνοούν τους Συνεταιρισμούς φαρμακοποιών.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος: «Το χειρότερο όμως είναι ότι περιέχει φωτογραφική διάταξη υπέρ των μελών της ΟΣΦΕ νοθεύοντας καίρια τον υγιή ανταγωνισμό στον χώρο της χονδρικής πώλησης φαρμάκων. Ουσιαστικά με την φωτογραφική αυτή διάταξη υπέρ των συνεταιρισμών, τους παρέχονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα εις βάρος των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.

Η συγκεκριμένη διάταξη εκτός των άλλων είναι άδικη αφού αποδεδειγμένα το ιδιωτικό φαρμακεμπόριο στήριξε και στηρίζει τα φαρμακεία και τον ΕΟΠΠΥ, πληρώνει περισσότερους φόρους και απασχολεί περισσότερους εργαζομένους».

Γι αυτό και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων δηλώνει πως δε θα το αφήσει έτσι καθώς «θα αγωνιστεί για να μην περάσει η συγκεκριμένη ΚΥΑ – τερατούργημα, η οποία τίποτα άλλο δεν κάνει από το να πριμοδοτεί τα μέλη της ΟΣΦΕ».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button