Ειδήσεις Υγείας

Πόνοι στη σπονδυλική στήλη: Αίτια και πως θα απαλλαγείτε

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τους είναι μεταξύ άλλων η καθιστική ζωή, η αύξηση του σωματικού βάρους, η έλλειψη άσκησης, η πολύωρη εργασία, η ηλικία αλλά και η απασχόληση σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω οικονομικής ανάγκης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, με την εισαγωγή της ενδοσκοπικής χειρουργικής (χρήση ενδοσκοπίου με οπή μόλις 8 χιλιοστών), η στένωση μεσοσπονδυλίου τρήματος και η στένωση μεσοσπονδυλίου δίσκου αντιμετωπίζονται και ενδοσκοπικά, ακόμα όμως σε μικρό ποσοστό.

Μόλις το 3-5% των συνολικών επεμβάσεων, που αφορούν την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου αντιμετωπίζονται ενδοσκοπικά λόγω του ότι η τεχνική είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αφού απαιτείται συνδυασμός διαδερμικών τεχνικών και ενδοσκοπικής χειρουργικής. Ουσιαστικά κάθε μία από τις τεχνικές αποτελεί ξεχωριστή υποειδικότητα στη χειρουργική.

Στην Ελλάδα δεν λείπουν τα ενδοσκόπια, αλλά οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αυτών των τεχνικών», δήλωσε  ο επίκουρος καθηγητής ορθοπεδικής από το πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης  Στέλιος Καπετανάκης.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ενδοσκοπική διατρηματική δισκεκτομή ( τεχνική που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των στενώσεων της σπονδυλικής στήλης), στα πλεονεκτήματά της, αλλά και στην ένδειξη που έχει η εφαρμογή της, σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

« Με την συγκεκριμένη τεχνική εισάγεται από οπή 8 χιλιοστών διαδερμικά μία βελόνα, η οποία διαπερνά τους μυς και τα περιβλήματα των μυών φτάνοντας στο τρήμα (η οπή από την οποία διέρχεται το νεύρο, που ξεκινάει από τη σπονδυλική στήλη και νευρώνει κάποιο τμήμα του σκελετού). Αμέσως μετά ανοίγεται μία δίοδος με διαστολείς διαφορετικών μεγεθών από τον μικρότερο στο μεγαλύτερο για να μπει μία κάνουλα πάνω από αυτούς τους διαστολείς και να στερεωθεί στο τρήμα.

Η όλη επεμβατική πράξη γίνεται με τοπική αναισθησία ή ελεγχόμενη καταστολή (μέθη), έτσι ώστε ο ασθενής να μην πέφτει σε βαθύ ύπνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά να συνεργάζεται με τον γιατρό, προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες του νεύρου.

Ο γιατρός πριν τραυματίσει το νεύρο το γνωρίζει από τις αντιδράσεις του ασθενή, κάτι που δεν εξασφαλίζεται με τις παραδοσιακές τεχνικές. Αυτό είναι και το κυρίαρχο πλεονέκτημα της τεχνικής. Το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι ότι η τεχνική αποτελεί πρώτη επιλογή σε ασθενείς, που δεν μπορούν να πάρουν αναισθησία, όπως αυτοί που έχουν καρδιακή, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια, όπως και όσοι πάσχουν από πάρκινσον ή σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επί πλέον επειδή δεν επεμβαίνει στην ανατομία των μυών, των οστών, των συνδέσμων και δεν προκαλεί μετεγχειρητικές φλεγμονές, έχει ένδειξη σε ομάδες, που είναι ευπαθείς στις λοιμώξεις, όπως είναι οι διαβητικοί. Η όλη επεμβατική διαδικασία διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής είναι περιπατητικός μόλις συνέλθει από τη μέθη».

Τέλος ο κύριος Καπετανάκης περιέγραψε την τεχνική της διαδερμικής διατρηματικής σπονδυλοδεσίας κατά την οποία οποία όπως είπε «εισάγονται βίδες σε απόσταση 3 με 4 εκ. από τη μέση γραμμή – τη ραχοκοκαλιά. Μεταξύ τους οι βίδες ενώνονται με ράβδους, ενώ μεταξύ των σπόνδυλων εισάγεται ένας κλωβός (πλέγμα), που χρησιμεύει στην ένωση των 2 παρακείμενων σπονδύλων.

Λόγω της πλαγιάς προσπέλασης των βιδών δε παρακάμπτεται η φυσιολογική ανατομία της σπονδυλικής στήλης όσον αφορά τους μυς, τα οστά, τους συνδέσμους, ενώ η απώλεια αίματος δε ξεπερνά τα 50 ml. Ο ασθενής μπορεί και σηκώνεται την επόμενη μέρα, ενώ φεύγει από το νοσοκομείο σε 2 ήμερες και επανέρχεται στη δραστηριότητα του μέσα σε ένα μήνα».

Η διαδερμική διατρηματική σπονδυλοδεσία έχει ένδειξη σε ασθενείς με μειωμένη κίνηση, που πάσχουν από βαρεία σπονδυλική στένωση εξ αιτίας οστεοφύτων ή οστεοποιημένων δίσκων, που πιέζουν τα νεύρα στην περιοχή της στένωσης. Ακόμα εφαρμόζεται σε αποτιτανωμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο. Η αναίμακτη αυτή τεχνική δίνει ελπίδα σε ασθενείς μεγάλων ηλικιών, που δεν μπορούν υποβληθούν σε μεγάλα αιματηρά και πολύωρα χειρουργεία.

Οι εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη έχουν σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο που προκαλούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις, αφού έχει προηγηθεί φαρμακευτική αγωγή και δεν έχει αποδώσει, όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Θεοδοσιάδης αναισθησιολόγος – θεολόγος, διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

«Οι εγχύσεις αφορούν όλη τη σπονδυλική στήλη, από την αυχενική και θωρακική μοίρα έως την οσφυϊκή μοίρα.Η έγχυση μπορεί να αφορά τις μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, τον επισκληρίδιο χώρο ή κάποιο από τα τρήματα από όπου εξέρχεται η ρίζα του νεύρου, που πάσχει (διατρηματική έγχυση).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button