Ειδήσεις Υγείας

Πόνοι στις αρθρώσεις: Τι κρύβουν για την υγεία;

Σύμφωνα με επσιτημονικά στοιχεία υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικά νοσήματα των αρθρώσεων τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα ζωής περίπου 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων. Τα συμπτώματα είναι η φλεγμονή στις αρθρώσεις, ο πόνος και το πρήξιμο, η δυσκαμψία, η μυϊκή ατροφία και οι δυσμορφίες των τενόντων.

Τι κρύβουν οι πόνοι στις αρθρώσεις;

Γόνατο

Τα γόνατα σηκώνουν το βάρος του κορμού και γι’ αυτό υφίστανται τη μεγαλύτερη φθορά. Οι πόνοι σε αυτές αρθρώσεις σχετίζονται με οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι μία εκφυλιστική αρθρίτιδα και οφείλεται σε φθορά του αρθρικού χόνδρου.

Καρπός

Το συνηθέστερο πρόβλημα στην άρθρωση του καρπού είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, το οποίο όμως είναι νευρολογικής αιτιολογίας και όχι μορφή αρθρίτιδας.

Σπονδυλική στήλη

Είναι η πιο συχνή θέση εμφάνισης πόνου -κυρίως στην αυχενική (αυχένας) και στην οσφυϊκή (μέση) μοίρα της- που συχνά οφείλεται σε εκφυλιστικές ή μετατραυματιμές αρθρίτιδες.

Δάχτυλα

Οι αρθρώσεις της άκρας χείρας πέφτουν θύματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία τις παραμορφώνει και δυσκολεύει την κίνηση των δακτύλων.

Ώμος

Στην άρθρωση του ώμου μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή μετά από τραυματισμό, αλλά συχνά και δίχως εμφανή αιτία. Ο πόνος στον ώμο συνήθως επιδεινώνεται τη νύχτα.

Αγκώνας

Συνήθως η φλεγμονή στο σημείο αυτό προκαλείται από τις μονότονες κινήσεις του στη διάρκεια της γυμναστικής ή της εργασίας

Ισχίο

Στα ισχία εκδηλώνεται συνήθως οστεοαρθρίτιδα, καθώς με το πέρασμα του χρόνου, φθείρεται ο χόνδρος που επιστρώνει την άρθρωση, με συνέπεια να εμποδίζεται η κινητικότητά της.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button