Ειδήσεις Υγείας

Πόνος στην πλάτη: Ποιες παθήσεις κρύβει;

«Οι παθήσεις που προκαλούν πόνο στην πλάτη είναι πολυάριθμες και τα αίτια μπορεί να είναι ορθοπεδικά, νευρολογικά, φλεγμονές ή μυοσκελετικά προερχόμενα από μυϊκή καταπόνηση που μπορεί να οφείλεται σε βαριά σωματική εργασία, σε αδέξια κίνηση ή σε κακή στάση σώματος. Τις περισσότερες φορές προέρχεται είτε από το αυχενικό, θωρακικό ή οσφυϊκό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, είτε από κάποιον συνδυασμό τους. Η προέλευση και ο τύπος του πόνου είναι συνήθως ενδεικτικά της πάθησης», εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς.

«Από πόνο στην πλάτη μπορεί να υποφέρουν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Άλλοτε είναι ξαφνικός και οξύς με σύντομη διάρκεια και άλλοτε επίμονος και αμβλύς, που λίγο πολύ κάνει μόνιμα αισθητή την παρουσία του, χωρίς να αποκλείονται στιγμές έξαρσης. Μπορεί να είναι εντοπισμένος, ή διάχυτος, με τα συμπτώματα να αντανακλούν στους ώμους, στα χέρια, στους γλουτούς ή στα πόδια. Μερικές φορές ο πόνος συνοδεύεται από μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία».

Από τις συχνότερες παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα τον πόνο στην πλάτη είναι:

Οστεοαρθρίτιδα (σπονδύλωση)

Η σπονδυλική οστεοαρθρίτιδα ή σπονδύλωση είναι μια εκφυλιστική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει τις αυχενικές, θωρακικές και οσφυϊκές περιοχές της σπονδυλικής στήλης.

Δισκοκήλη

Η δισκοκήλη σχηματίζεται όταν προκύψει ρήξη στο κέντρο του δίσκου της σπονδυλικής στήλης. Αναλόγως του εντοπισμού της προκαλεί διάφορα συμπτώματα, τα οποία αντιμετωπίζονται με φυσικοθεραπεία όταν η πάθηση βρίσκεται σε αρχικά στάδια, ή με χειρουργική επέμβαση σε προχωρημένα.

Ισχιαλγία

Όταν κάτι πιέζει το ισχιακό νεύρο, προκαλείται πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης που εκτείνεται στο ισχίο, τους γλουτούς και το πόδι. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, αμβλύς, συνεχής ή περιστασιακός.

Η συνηθέστερη αιτία της ισχιαλγίας είναι η ύπαρξη δισκοκήλης στην οσφυϊκή μοίρα και ακολουθούν η στένωση της οσφυϊκής στήλης, η σπονδυλολίσθηση, το σύνδρομο απιοειδούς, και κάποιος τραυματισμός.

Σπονδυλική στένωση

Η πάθηση προκαλείται συνήθως από φθορά των αρθρώσεων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο στο κάτω μέρος της μέσης, στο γλουτό, στο μηρό και στη γάμπα. Επιδεινώνεται με το βάδισμα και την ορθοστασία και μειώνεται με το κάθισμα, το σκύψιμο προς τα εμπρός εξαιτίας της αύξησης της διαμέτρου του σπονδυλικού σωλήνα που προκαλούνται με αυτές.

Σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια τρισδιάστατη, περίπλοκη ασθένεια, που προκαλεί την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης προς το πλάι και επηρεάζει κυρίως τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Παρουσιάζεται είτε κατά τη σκελετική ανάπτυξη του παιδιού είτε μετά από κάποια βλάβη σπονδύλου. Τα παιδιά σπανίως πονούν ακόμα και όταν εμφανίζουν μεγάλες κυρτώσεις, στους ενήλικες, όμως, ο πόνος μπορεί να είναι σοβαρός και να συνυπάρχει μούδιασμα ή και κράμπες στα κάτω άκρα.

Συμπιεστικό Κάταγμα σπονδύλου

Σε νεαρά άτομα και ενήλικες προκαλείται από την εφαρμογή κάποιας εξωτερικής δύναμης στη σπονδυλική στήλη, όπως π.χ. από κάποια πτώση ή άρση βάρους, την οποία δεν έχει την ικανότητα να αντέξει κάποιος σπόνδυλος, οπότε και σπάει. Επιρρεπείς είναι και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που εμφανίζουν οστεοπόρωση.

Τραυματισμός αυχένα δίκην μαστιγίου

Συνήθως εμφανίζεται μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα, λόγω της απότομης υπερέκτασης του αυχένα λόγω της επιτάχυνσης, που ακολουθείται από γρήγορη υπαναχώρηση και κάμψη του. Ποδοσφαιριστές ή αθλητές του ράγκμπι και γενικά αθλημάτων όπου υπάρχει σημαντική σύγκρουση παικτών ανήκουν στην ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση της πάθησης.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button