Ειδήσεις Υγείας

Πόνος στις αρθρώσεις: Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες;

Το πρόβλημα αυτό αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic δεν αφορά μόνο μια άρθρωση αλλά μπορεί να εκδηλωθεί ταυτόχρονα και σε άλλες ακόμη. Σύμφωνα με μελέτες 1 στους 3 ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο του παθολόγου ή του γενικού γιατρού πάσχουν από κάποια νόσο των αρθρώσεων.

Τύποι αρθρώσεων

Ανάλογα με την κινητικότητα και το είδος του ιστού που παρεμβάλλεται, οι αρθρώσεις διακρίνονται σε:

Διαρθρώσεις. Ο συχνότερος τύπος άρθρωσης. Επιτρέπουν ελεύθερη κίνηση. Στις διαρθρώσεις ανήκουν σχεδόν όλες οι αρθρώσεις των άκρων (γόνατο, ώμος, αγκώνας, αστράγαλος, ισχίο κ.ά.)

Συναρθρώσεις (ή συνδεσμώσεις). Δεν επιτρέπουν την κίνηση. Σε αυτές ανήκουν λ.χ. οι ραφές του κρανίου

Αμφιαρθρώσεις. Επιτρέπουν συγκεκριμένη, ελάχιστη κίνηση. Σε αυτές ανήκουν λ.χ. η ηβική σύμφυση και οι αρθρώσεις ανάμεσα στους σπονδύλους

Ένοχες αιτίες

Αν εξαιρέσουμε τυχόν τραυματισμούς, οι κυριότερες μορφές αρθρίτιδας που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση των αρθρώσεων είναι:

Η οστεοαρθρίτιδα.  Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.

Η ουρική αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση του ουρικού οξέος στο σώμα. Το ουρικό οξύ συσσωρεύεται στα νεφρά. Εάν το επίπεδο γίνει πολύ υψηλό, σχηματίζονται κρύσταλλοι στις αρθρώσεις. Οι κρύσταλλοι προκαλούν  φλεγμονή και πόνο.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένας άλλος τύπος της αρθρίτιδας, που προκαλεί πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις και  πιο συχνά στα χέρια, τα πόδια και τους καρπούς.

Η ψωριασική αρθρίτιδα, όπως και οι άλλες μορφές αρθρίτιδας, επηρεάζει μία ή περισσότερες   αρθρώσεις   προκαλώντας   φλεγμονή και οίδημα, καθιστώντας την κίνηση της άρθρωσης επίπονη και δύσκολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Με ποια διατροφή θα την αντιμετωπίσετε;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button